Доступність посилання

ТОП новини

«Нашоукраїнці» вагаються


Київ – Цього тижня збігає термін, після якого, в разі нестворення парламентської коаліції, Президент зможе розпустити Верховну Раду і оголосити позачергові вибори. Тим часом, доля нової коаліції у значній мірі залежить не від переговорів між фракціями, а від того, як домовляться між собою депутати фракції «Наша Україна – Народна самооборона».

Блок «Наша Україна – Народна самооборона» був утворений дев’ятьма партіями. Згодом у фракції НУНС виникла ще одна політична сила – партія «Єдиний центр». Тож зараз представники різних політичних сил мають різне бачення щодо створення нової коаліції з фракціями Блоку Юлії Тимошенко та Блоку Володимира Литвина. Ситуацію прокоментував народний депутат від фракції НУНС, голова Української республіканської партії «Собор» Анатолій Матвієнко: «Одна частина вважає, що друга частина не є щирою в можливому формуванні коаліції у складі НУНС, БЮТ і Блоку Литвина. Друга частина вважає, що не можна безпринципно формувати коаліцію, бо коаліція не є метою, а засобом досягнення мети».

У пошуках спільників

Фракція НУС нараховує 72 народні обранці. Тож щоб ухвалити рішення, необхідно голоси 37 депутатів. На початку вересня рішення про вихід фракції НУНС з коаліції з БЮТ було ухвалене з мінімальною перевагою – лише у два голоси. Зараз ті, хто хочуть зберегти коаліцію, прагнуть взяти реванш.

За непідтвердженими офіційно даними, зараз зібрано 30 підписів депутатів-«нашоукраїнців» за створення коаліції з БЮТ і Блоком Литвина.

Керівник фракції «НУНС» у парламенті В’ячеслав Кириленко висловив невдоволення ініціативою своїх соратників. Він вважає, що відповідний список є кулуарним способом окремих депутатів від фракції вплинути на створення коаліції. У свою чергу Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко звинувачує лідера партії Кириленка в саботажі відновлення коаліції фракцій НУНС і БЮТ.

Оглядачі наголошують на тому, що прихильники створення коаліції виходять насамперед із бажання уникнути перевиборів. Конфлікт
всередині блоку НУНС характеризує політолог Вадим Карасьов: «Якщо характеризувати ситуацію у фракції «Наша Україна – Народна самооборона», то це бунт міноритаріїв. Бунт меншості, особливо тих депутатів, що увійшли в блок від карликових, «диванних» партій. І які розуміють, що в новому передвиборному форматі, якщо будуть дострокові вибори, їм не знайдеться місця в оновленій переформатованій «Нашій Україні». Тому для них сьогодні це питання так би мовити екзистенціального виживання: чи залишаться вони у Верховній Раді, чи змушені будуть покинути політичний олімп. Ось чому вони пішли на відкритий бунт як щодо Президента, так і до голови фракції В’ячеслава Кириленка».

У список потраплять не всі

Крім того, багатьох депутатів, що представляють менші партії, не влаштовує бажання членів Народного союзу «Наша Україна» самостійно йти на ймовірні позачергові вибори не блоком, а самостійно. Каже політолог Сергій Таран: «Партія «Наша Україна» виставила досить чітку і логічну умову всім членам по блоку, а саме: створення єдиної партії – партії, яку цей блок обіцяв утворити ще напередодні попередніх виборів. Але для багатьох менших партій це означатиме практично політичну смерть».

На думку політологів, прихильників Президента, новий формат коаліції не влаштовує Президента, бо там вони не матимуть вирішального голосу. «Вони керуються інтересами не «Нашої України», не Президента, – каже про «нашоукраїнських» бунтівників політолог Карасьов, – у цій коаліції місця Ющенку немає. У цій коаліції справи будуть вирішувати Литвин і Тимошенко. Чи вдасться їм набрати більшість – навряд чи».

Тож, ті, котрі наполягають на створенні коаліції, фактично стають більшим союзником голови уряду Тимошенко, ніж Президента Ющенка. «Багато політичних сил, зокрема «Народна самооборона», вже тривалий час перебувають на орбіті БЮТ, – відзначає політолог Таран, – і для них ці дії є цілком логічними і не диктуються теперішніми потребами».

За таких умов, яким би не було рішення фракції, фактичну єдність «Нашої України – Народної самооборони» зберегти навряд чи вдасться.

(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG