Доступність посилання

ТОП новини

Як протидіяти піратам? Рецепт Міжнародного морського бюро


Прага – Ось уже тиждень біля берегів Африки пірати тримають у полоні переважно український екіпаж. Уряд Сомалі оголосив про те, що дозволяє іноземним державам використати зброю для звільнення судна, яке перевозило військову техніку. Для цього лише треба подати запит до сомалійської влади. За українським судном «Фаїна» спостерігає кілька американських кораблів, які дбають про те, щоб пірати не розвантажили бронетехніку. Водночас до берегів Сомалі пливе російський фрегат, на борту якого знаходяться підрозділи морської піхоти та анти-диверсійна група. Серед заручників 17 українських моряків, один росіянин (ще один росіянин, капітан, помер у морі) та мешканець Латвії без громадянства. Про можливі шляхи розв’язання кризи Радіо Свобода розповів директор Міжнародного морського бюро (ММБ) капітан Поттенґал Мукундан. (ММБ є спеціалізованим підрозділом Міжнародної торговельної палати, мета якого протидіяти морським злочинам і зловживанням. Ця неурядова організація також має статус спостерігача при Інтерполі).

– За яких умов допустиме використання сили у ситуації з заручниками на «Фаїні»?

– На нашу думку, це припустимо лише якщо є «негайна» загроза життю екіпажу. Тоді, звичайно, військові кораблі можуть втрутитися.

– Американські кораблі зблизька оточили захоплене судно, а пірати попереджають, що це лише загострює ситуацію. Можливо, варто відступити?

– Ми знаходимося надто далеко, щоб вірно оцінити, яка там ситуація. Гадаю, що морські командири враховують всі обставини справи, те, що на судні дуже делікатний вантаж. Я певен, що вони добре усвідомлюють те, що роблять. Тобто нам варто дати їм змогу діяти залежно від обставин, звісно після консультацій із власниками судна.

– Немало держав, зокрема і Сполучені Штати проти переговорів з піратами, яких прирівнюють до терористів. Разом з тим відомо, що пірати часто домагаються свого. Що тут варто робити?

– Я не хочу говорити про це конкретне судно, але загалом ситуація така, що ці люди утримують екіпаж, поки їм не заплатять. Загалом вони не чинять шкоди екіпажу, але не відпускають доти, доки не заплатять викуп.

– То чи треба платити викуп за «Фаїну»?

– Я не можу тут робити висновку.

– Добре, тоді як часто в подібних випадках платять викуп піратам, скажімо це 90 відсотків, чи інший показник?

– Практично у кожному випадку, про який ми знаємо, викуп платили. Але можливо, що в цій ситуації є й інші питання. І це пов’язано з вантажем судна, адже це дуже делікатний вантаж. Якщо існує ризик, що вантаж можуть викрасти, то тут є й інші аспекти.

– Нині лунають різні пропозиції про те, як подбати про безпеку морських перевезень в Африці. Що Ви думаєте про роль приватних охоронних агентств, як це радять зробити, наприклад, американські моряки?

– Практично всі організації власників суден, і наша організація також, уважають, що озброєння cуден проблемі не зарадить. Про безпеку морських перевезень повинні дбати ті, хто має право носити зброю. Це військові моряки, прикордонники і поліція. Є багато юридичних перепон для озброєння торговельних суден. Переважно держави це забороняють.

– Але тут мається на увазі, щоб торговельні судна супроводжувала приватна охорона.

– І тут та сама проблема, чи не так, адже йдеться про зброю на борту. Але якщо ніхто не захищатиме торговельні кораблі у цьому районі, то я певен, що власники будуть змушені вирішувати, що ж робити для того, щоб захистити судна.

– Що має зробити світова спільнота для того, щоб захистити моряків, які плавають біля Сомалі, від піратів?

– Важливо зрозуміти, що в Сомалі не спроможні дати раду цій проблемі. У них фактично немає уряду, немає правоохоронців. Сусідні країни для цього не мають ресурсів. Єдині, що можуть це зробити, так це кораблі, які плавають в Аденській протоці. Зрозуміло, що вони там з іншою метою, передовсім військовою. Тому вони не можуть контролювати весь коридор. Через це ми просимо, щоб країни, які мають там кораблі, посилили їхній склад і дали дорученням військовим реагувати на випадки піратства. Якщо це станеться, то ми певні, що нападів стане менше. Піратам треба дати жорстку відсіч. І це не складно для військових моряків, якщо вони отримують відповідну політичну вказівку. Аденська протока є провідним міжнародним водним шляхом і тому дуже важливо, щоб цей шлях був захищеним.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

XS
SM
MD
LG