Доступність посилання

ТОП новини

Коли Віктор Ющенко може розпустити парламент і чи це законно?


Гість Вечірньої Свободи: міністр юстиції Микола Оніщук

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)

Роман Скрипін: Пане Оніщук, коли Президент має розпустити парламент? Це станеться завтра чи 16 числа? Тому що Секретаріат Президента говорить про дату 0 годин з 2 на 3 жовтня — коаліції не створено.

Микола Оніщук: Ну, перше. Я не бачив нічого драматичного сьогодні в парламенті, оскільки вони ухвалювали закони, точніше сказати, що скасували ті закони, які прийняли.

Друге. Я не працюю провидцем ні в Секретаріаті Президента, ні в Кабінеті Міністрів…

Роман Скрипін: А я не прошу Вас говорити, коли саме буде підписано. Я маю на увазі, коли Президент набуває права розпускати парламент? Чи дійсно він набуває цього права за законами в 0 годин з 2 на 3 жовтня?

Микола Оніщук: Згідно з рішенням КСУ, таке право (розпустити парламент) в президента насправді виникло ще починаючи з 6 липня.
Микола Оніщук:
Є офіційна позиція Мін'юсту, яка висловлена в моїй заяві про те, що, згідно з рішенням КСУ 18 вересня, таке право (розпустити парламент) у Президента насправді виникло ще починаючи з 6-го липня.

Як би там не було… Прошу звернути увагу на те, що з 17 вересня, коли було оголошене рішення КСУ, і до завтрашнього дня вже пройшло 20 діб, і Президент не користувався тим, щоб провести…

Роман Скрипін: А чому він ще в липні мав право розпустити парламент? За що?


Микола Оніщук: Зверніть увагу, що КСУ в своєму рішенні від 18 вересня зауважив, що зменшення чисельності народних депутатів, фракцій, які утворили коаліцію, менше, ніж 226 осіб, автоматично тягне за собою припинення діяльності коаліції з моменту зменшення…

Роман Скрипін: Я якось забув про те, що два депутати вийшли з коаліції.

Але ж КСУ сказав, що коаліцію можуть ліпити лише фракції, а не одноосібно депутати.


Микола Оніщук: А в даному ж випадку йдеться не про те, щоб ліпити, а про те, чи існує коаліція. І тут висновок КСУ тлумачити по-іншому неможливо.

Микола Оніщук: Якщо політичної волі на створення коаліції немає, то буде це 3, 17 чи 27 — вже ніякого значення не має.
Це я до того, як мені видається, що Глава держави, а для нього зараз є принциповим те, чи буде створена коаліція з точки зору наявності політичної волі. І якщо навіть уявити, що цей строк буде іншим, то якщо політичної волі на створення коаліції немає, то буде це 3, 17 чи 27 — вже ніякого значення не має.

Що стосується наявності формальних підстав, то я вже сказав, що вони є. Для тих, хто, можливо, готовий з цього приводу посперечатися, може бути дата 3, для тих, хто хоче дуже посперечатися, може бути дата 17, але вже тоді ніякої суперечки після 17 бути не може.

Іншими словами, питання не в тому, коли Президент застосує відповідні можливості, які в нього є, а в тому, чи є готовність парламентських сил, які сьогодні представлені у ВРУ, укласти коаліцію. Якщо цієї готовності немає бо інших депутатів інших політичних сил немає… Якщо Партія регіонів прийняла для себе рішення, наприклад, що вона не буде ні за яких умов утворювати коаліцію з БЮТ…

Роман Скрипін: Вони сьогодні висловили своє ставлення до БЮТ. Після того, як були скасовані закони, ВР проголосувала, тобто не подолала вето Президента, після чого фракція «НУ» вийшла з коаліції, а фактично коаліцію було ліквідовано, ці всі закони були скасовані.

Регіонали тепер образилися. Вони казали все, що вони думають про Юлію Тимошенко. Кажуть, що в неї на добу 48 рішень.


Микола Оніщук: Ну, іншими словами це тільки підтверджує ту тезу, про яку я сказав. Тобто, питання дати за таких умов…

Роман Скрипін: Ні, ну, президент цієї ночі вже формально набуває можливості або набуває право розпускати парламент…

Микола Оніщук: Я думаю, що сьогоднішньої ночі ще нічого не буде з тієї причини, що конституційна процедура дострокового припинення повноважень парламенту передбачає ще консультації. А Президент консультації ще не оголосив.

За всіх умов указ з цього приводу може з’явитися лише після проведення консультацій, принаймні, коли Президент запросить керівництво парламенту, а також керівників парламентських фракцій для проведення консультацій.

Роман Скрипін: А як довго можуть тривати консультації? Це закон якось регламентує? Вони можуть тривати місяць, рік?

Микола Оніщук: Це закон не передбачає, але є конституційно-правова, так би сказати, логіка цього дійства правового полягає в тому, що Президент має оголосити, з’ясувати причини, чи є ситуація у парламенті незворотною з точки зору того, що коаліції немає, тобто парламентські фракції не досягли розуміння стосовно створення коаліції.

Я думаю, що в цьому полягає зміст консультацій. Тобто, Глава держави має пересвідчитися, не лише ЗМІ…

Роман Скрипін: Пане Оніщук, у нас трактування законів виходить за всі розумні межі. Закони нібито одні для всіх. А от виконання законів відбувається з трактуванням, як розуміти закон? Цим користуються політичні сили.

Ви ж самі згадали про те, що якщо хтось хоче подискутувати, то, будь ласка, дискутуйте про право Президента на розпуск Ради з 2-го на 3-тє. Якщо у вас є ще питання, то, будь ласка, там по 17 число дискутуйте.

Де ці обмеження, коли коаліція припинила існування? Звідки рахувати 30 днів?


Микола Оніщук: В публічному праві діє принцип, що кожний суб’єкт права застосовує це право відповідно до свого розуміння, маючи на увазі, що відповідно до того, як він розуміє ті конституційні повноваження, які йому надані.
Микола Оніщук:
Романе, в публічному праві, бо ми говоримо про конституційне право, діє принцип, бо тут посадові особи, органи, інститути, що кожний суб’єкт права, конституційний орган застосовує це право, надане законом, Конституцією, відповідно до свого розуміння, маючи на увазі, що відповідно до того, як він розуміє ті конституційні повноваження, які йому надані.

Я виходжу з того, що Президент, ймовірніше за все, буде діяти відповідно до конституційних засад. Він зобов’язаний оголосити консультації, провести, він їх призначить.

Я вважаю, що всі посадові особи мають прибути на консультації, бо це не є…

Роман Скрипін: А якщо вони не прибудуть…

Микола Оніщук: Це не питання договору, це не цивільні стосунки: хочу йду, хочу не йду. Це конституційно-правовий обов’язок, тому що люди здійснюють державну владу. Керівники парламентських фракцій – це не люди, які просто гуляють самі по собі.

Микола Оніщук: Президент зобов’язаний оголосити консультації, провести їх.
Роман Скрипін: Можна захворіти і не прийти.


Микола Оніщук: Я думаю, що в Президента є можливість, оскільки він законно визначає форму таких консультацій, переговорити по телефону.

Важливо інше. З моєї точки зору, коли йдеться про Главу держави і застосування ним заходів такого значущого рівня, що він має з’ясувати особисто і пересвідчитися особисто під час таких консультацій, чи дійсно поширені ЗМІ факти є такими у безпосередніх керівників фракцій.

Роман Скрипін: А по телефону, пане Оніщук, то телефон поза зоною досяжності, наприклад.


Микола Оніщук: Так, Ви праві…

Роман Скрипін: Ну, у нас дуже часто хворіють, у нас лягають на лікарняне ліжко, якщо загроза відставки, ще щось.

Микола Оніщук: Будь-яку ситуацію можна довести до абсурду, але логіка публічної поведінки, вона зрозуміла.

Роман Скрипін: Так скільки мають тривати консультації? 5 хвилин може вистачити, а може, вистачити місяця?

Микола Оніщук: А хіба це є суттєвим?

Роман Скрипін: Ну, так, тому що тягнеться і тягнеться. І час тягнеться, відтерміновується ухвалення рішень, а країна має жити.

Микола Оніщук: У нас уже є досвід проведення позачергових виборів, минулого року. Тоді консультації тривали декілька годин.

Микола Оніщук: Коли він (Президент) переконається в тому, що позиції керівників фракцій не змінилися, що створення коаліції є неможливим, тоді Глава держави приймає для себе рішення, як йому діяти ... Теоретично і гіпотетично можна уявити ситуацію, що указу може й не бути.
Тобто, це той час, який необхідний Главі держави для особистого з’ясування позицій керівників фракцій. Коли він переконається в тому, що позиції керівників фракцій не змінилися, що створення коаліції є неможливим, тоді Глава держави приймає для себе рішення, як йому діяти.

До речі, зауважу для наших шановних радіослухачів, що це право, а не обов’язок Президента.

Роман Скрипін: Зрозуміло. Тобто, указу може й не бути.

Микола Оніщук: Теоретично і гіпотетично можна уявити ситуацію, що указу може й не бути. Хоча, як на мене особисто, то йдеться про те, що зміст конституційної форми полягав у тому, що суспільство завжди повинне знати, яка партія чи блок партій несуть відповідальність за урядування країною.

Роман Скрипін: У мене питання дуже природне.

Якщо Президент не видає указ про розпуск парламенту, то парламент нібито є, коаліції немає, але, відповідно до регламенту і, здається, всіх законів, мав би подати у відставку уряд по смерті коаліції.

Уряд цього не робить, не йде у відставку. І сама процедура призначення нового уряду в такому випадку теж є великим питанням.

Чи Президент може одноосібно призначити в.о.уряду без голосування в парламенті?

Микола Оніщук: Правовим фактом є те, що Конституція не пов’язує відставку уряду з самим фактом припинення коаліції.
Микола Оніщук:
Ми можемо говорити про вади Конституції в цьому питанні чи взагалі про конституційну організацію влади як такої, але правовим фактом є те, що Конституція не пов’язує відставку уряду з самим фактом припинення коаліції.

Тобто, немає такої норми. Є підстави, які говорять, коли уряд перебуває у відставці. Так от, факт припинення діяльності коаліції не є таким, який породжує відставку уряду.

Роман Скрипін: Але це в регламенті було записано.

Микола Оніщук: Ні. По-перше, цього в регламенті немає, а по-друге, насправді регламент має відповідати, крім всього іншого, Конституції…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозаписі)
XS
SM
MD
LG