Доступність посилання

ТОП новини

У Бахчисарайському районі не дозволяють дітям учитися українською мовою


Батьки першокласника Емір-Алі - Лілія та Осман, 3 жовтня 2008р.
Батьки першокласника Емір-Алі - Лілія та Осман, 3 жовтня 2008р.

Сімферополь – У п’ятницю у школах уже розпочинають вітати педагогів з Днем вчителя, що традиційно відзначається в першу неділю жовтня. Але в одній із сільських шкіл Бахчисарайського району не до святкувань. У ці дні тут працюють правоохоронні органи. Виявилося, що у загальноосвітній школі села Долинного не дозволяють дітям учитися українською мовою.

Конфліктного забарвлення ця історія набула на початку вересня, коли батьки з дітьми дізналися, що у загальноосвітній школі села Долинного, яка визнана базовою українською школою Бахчисарайського району, не буде українського 1 класу. Навесні батьки дванадцятьох з дев’ятнадцяти першокласників написали заяви, що хочуть, щоб їхні діти вчилися українською мовою. Половина з них – кримські татари.

Лілія та Осман, батьки 6-літнього Емір-Алі, кажуть, що, віддаючи сина до україномовного закладу, думають про його майбутнє. Вони хочуть, щоб Емір-Алі виріс конкурентноздатним повноцінним членом суспільства, знав багато мов, у тому числі досконало володів державною. Лілія розповіла Радіо Свобода, що їхньому здивуванню, а потім і обуренню не було меж, коли вони, привівши сина 1 вересня до школи, дізналися, що клас буде російськомовним.

Як виявилося, для відкриття україномовного класу було достатньо батьківських заяв, а для російськомовного не вистачало однієї заяви. Директор школи Алла Щербань вирішила, що по-кримськи справедливо буде, якщо усі першокласники навчатимуться російською. За її словами, тут немає політики, просто в листопаді минулого року в автономії Міністерство освіти і науки АРК проводило опитування серед батьків дошкільнят, і в Долинному більшість опитаних висловилася за російськомовне навчання. А навесні, коли селяни подавали заяви з бажанням, щоб їхні діти навчалися українською мовою, вже було пізно – директор подала до районного управління освіти документи на відкриття і фінансування лише одного – російськомовного класу.
Активіст «Українського дому» Юрій Король, 3 жовтня 2008р.


Міносвіти не в курсі?

Батьки першокласників вирішили не здаватися і за допомогою звернулися до бахчисарайської громадської організації «Український дім». Заступник її керівника Юрій Король каже, що зіштовхувався з порушеннями мовних прав кримчан, але такого брутального ще не бачив. Він зустрівся з директором школи та батьками школярів і дійшов висновку, що лише правоохоронні органи можуть захистити права маленьких громадян. Після звернення «Українського дому» до Прокуратури автономії правоохоронці розпочали розслідування.

Міністр освіти і науки Криму Валерій Лавров, схоже, не знає ситуації у Долинному, бо заявив журналістам, що такого просто не може бути, мовляв, достатньо 8 заяв батьків — і клас з українською мовою буде відкритий. Цей випадок він назвав непорозумінням і пообіцяв його виправити.

Проте Юрій Король каже, що подібні «непорозуміння», які стосуються переважно україно- і кримськотатаромовної освіти, виникають досить часто. Уже кілька років «Український дім» домагається відкриття у Бахчисараї першої та єдиної україномовної школи, але без успіху. Поки що громадські активісти домоглися того, що в одному з освітніх закладів відкрили україномовну паралель. Юрій Король переконаний, що влада боїться, що до школи, де не тільки навчальний, але й виховний процес проводитиметься державною мовою, в Бахчисараї, як це вже є у Сімферополі, буде великий конкурс охочих. А це поставить під сумнів твердження кримських чиновників, що в Криму хочуть вчитися виключно російською мовою, вважає активіст «Українського дому».

(Сімферополь – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG