Доступність посилання

ТОП новини

Як зберегти природу в стані, придатному для життя людини


Погляд на Землю з американського космічного корабля Аполло 17
Погляд на Землю з американського космічного корабля Аполло 17

Київ – 6 жовтня планета Земля відзначає День охорони довкілля, одна з найважливіших подій в екологічному календарі. Цей день проголосила Генасамблея ООН у 1972 році.

Наш дім, Земля, — невеличка планета у безкінечному просторі. Щоб підтримувати помешкання в чистоті та зберегти від ушкоджень, ми маємо докласти чимало зусиль, втім, виходить поки що навпаки.

На Землі змінюється клімат, і причиною цього, в значній мірі, є діяльність людини. Це визнали 2 з половиною тисячі науковців з усього світу, що працюють в Міжурядовій комісії зі зміни клімату. Щоб запобігти природним катаклізмам, вчені наголошують: світ має зменшити підвищення температури повітря на планеті на два градуси за Цельсієм, а також обмежити викиди парникових газів в атмосферу.

Одна з найбільших проблем цивілізації

За останні сто років людина збільшила викиди газів на 30%. Це означає, що на Землі щороку зростає кількість оксидів вуглецю, сірки, азоту, вуглеводню. Як наслідок, в атмосфері виникає смог. Так називають забруднене хімією повітря, це одна з найбільших проблем цивілізації.

За словами експертів, збільшення парникових викидів загрожує економічними проблемами: зменшенням кількості води на Землі (багато територій планети взагалі можуть стати пустелями), зникненням як галузі сільського господарства.

Щоб досягти балансу газів, кажуть науковці, до 2050 року викиди у світі треба скоротити щонайменше наполовину, порівняно з рівнем 90-го року. Таку мету ставлять перед собою учасники Кіотського протоколу – це міжнародна угода зі зміни клімату, до якої приєдналися 186 країн.

Щоб вилікувати планету від газів, вчені радять зменшувати виробництво, вкладати кошти в наукові дослідження та розробки екологічних товарів, раціональніше використовувати тепло та енергію.

Лідерами запровадження альтернативної електроенергії у світі є Данія, Німеччина, Іспанія, Індія. Тут електрику виробляють також із вітру.

Слід зазначити, що на чистоту повітря впливають не лише підприємства, а й кожна людина зокрема. Автомобіль, заправлений бензином, щороку викидає в атмосферу близько тонни шкідливих газів. Отож водії переходять на альтернативні види палива, свої автівки забезпечують екологічно чистими двигунами, зокрема електродизельними чи дизельно-газовими.

Крім охорони повітря, екологи вважають пріоритетами в своїй галузі очищення води, раціональне використання землі та мінеральних ресурсів у світі, збереження заповідників, утилізацію та переробку відходів.

День охорони навколишнього середовища відзначають сьогодні у понад 100 країнах світу. Люди вийдуть на мітинги зелених, велосипедисти влаштують паради, відбудуться зелені концерти, посадка дерев, прибирання території. Подумаймо й ми, чим кожен із нас допоможе світові для збереження його краси й багатства?

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG