Доступність посилання

ТОП новини

Порятунок в останню хвилину – Німеччина й фінансова криза


Канцлер Німеччини Анґела Меркел та міністр фінансів Пер Штайнбрюк під час спільної прес-конференції присв'яченої фінансовій кризі, Берлін, 5 жовтня 2008 р.
Канцлер Німеччини Анґела Меркел та міністр фінансів Пер Штайнбрюк під час спільної прес-конференції присв'яченої фінансовій кризі, Берлін, 5 жовтня 2008 р.

Берлін – Міжнародна фінансова криза з усією силою вдарила по Німеччині. Похитнувся один із найбільших банків країни Hypo Real Estate зі штаб-квартирою в Мюнхені. Уникнути катастрофи вдалося буквально в останню хвилину. Представники німецького уряду та фінансового сектору провели майже всю ніч за столом переговорів, щоб у понеділок заявити про ухвалення рятівного пакету вартістю в 50 мільярдів євро.

Рятівний кредит для Hypo Real Estate надійде частково від фінансового сектору і частково від держави. Таким чином до порятунку приватного банку певним чином залучили також платників податків. На думку федерального міністра фінансів Німеччини Пера Штайнбрюка, альтернативи такому кроку не було: мюнхенський банк занадто сильно переплетений з іншими німецькими фінансово-кредитними інститутами, і його банкрутство могло викликати ефект доміно у фінансовому секторі країни.

Керівництво банку у відставку!

Оскільки для порятунку Hypo Real Estate використовуються також державні гроші, політики закликають до ретельного розслідування обставин, які мало не призвели до катастрофічних наслідків. На адресу керівництва банку тепер лунають вимоги про відставку.

«Ми всі повинні докласти зусиль для збереження дієздатності нашої фінансової системи. Але я переконаний, що такого не може бути, щоб той, хто наробив шкоди, потім залишався непокараним», – сказав федеральний міністр праці Німеччини Олаф Шольц.

На думку оглядачів, голові правління Hypo Real Estate Ґеорґу Функе, найімовірніше, доведеться піти у відставку і при цьому без «жирних» відступних, як це неодноразово було в минулому у випадках з іншими топ-менеджерами.

Парасолька для фінансового сектору

Тим часом федеральний міністр фінансів наголосив на необхідності розробити в Німеччині подальші заходи безпеки для фінансового сектору. «Ми повинні спробувати вийти за межі поодинокого випадку навколо Hypo Real Estate і розкрити над усім німецьким фінансовим сектором парасольку, щоб уникнути подібних випадків у майбутньому», – сказав Штайнбрюк.

Чимало експертів говорять не тільки про важливість рятівної парасольки, але й про необхідність покращити діяльність наглядових органів, які мали б утримувати банки від сумнівних оборудок.

Державні гарантії для приватних вкладників

З огляду на фінансову кризу, яка вже реально торкнулася й Німеччини, канцлер Анґела Меркель у ці дні намагається заспокоїти передусім приватних вкладників. «Учора я свідомо надіслала капіталовкладникам у Німеччині сигнал і наголосила, що вашим вкладенням нічого не загрожує. У ці дні нам потрібна довіра», – заявила Меркель у понеділок.

Йдеться про унікальний крок, оскільки німецький уряд уперше говорить про державні гарантії для приватних вкладів. Фінансові експерти привітали такі наміри: мовляв, за нинішніх умов лише держава може знову встановити довіру до фінансового сектору і заспокоїти вкладників. До речі, у Європі такий приклад Німеччини вже наслідували Австрія та Данія.

(Берлін – Прага – Київ)


ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG