Доступність посилання

ТОП новини

Під «килимом стабільності» Кремль нервує (чеська, польська та словацької преса)


Прага – Українсько-російські переговори в Кремлі не зупинили розгортання політичної кризи в Україні, а навпаки, ще більше віддали від себе лідерів протистояння, вважають оглядачі в Празі. Однак, при цьому, на їхню думку, потрібно враховувати і зростаючу напруженість в самій Росії, на яку впливає загальна світова фінансова криза. Крім цих тем оглядачі в Чехії, Польщі й Словаччині звертають увагу на перейменування проспекту Перемоги в центрі Грозного на проспект імені Володимира Путіна.

Популярний словацький щоденник «Правда» аналізує причини політичної кризи в Україні. На його думку, найбільше розділяють позиції Президента і Прем’єр-міністра України погляди на окремі сторінки історії, а також нещодавня реакція обох на події в Грузії. Ющенко дії Кремля в Грузії засудив, чим викликав критику з боку не тільки Росії, а й вдома: Тимошенко звинуватила Президента в тому, що він псує українсько-російські відносини. А Ющенко розкритикував Прем’єра у зраді національних інтересів. На думку оглядача, обоє є заручниками неточних й неправильно інтерпретованих правил і законів, на основі яких працює українських парламент.

Чеська газета «Господаржске новіни» опублікувала інтерв’ю з російським політологом Дмитром Орєшкіним про світову фінансову кризу та стан російської готовності до неї. На думку політолога, криза відкриє значні проблеми в російській політиці. «Кремлівська агресивність громадянам подобається, – каже політолог, – але з часом вони ясніше відчують, як криза б’є по їхніх гаманцях». Крім цього «валиться цілий феномен так званого «путінського консенсусу еліт», із відтоком грошей він перестає працювати. Політики нервують, вони починають брехати, а в такій небезпечній ситуації можливе все, навіть оголошення надзвичайного стану, вважає російський політолог.

Польська «Ґазета виборча» аналізує мету візиту Путіна до Білорусі. Це розміщення елементів російської протиракетної оборони на білоруській землі, переговори про ціни на газ і участь Росії в приватизації білоруського нафтового сектору. Польська газета також розмірковує над намаганнями Володимира Путіна переконати Мінськ визнати незалежність Абхазії та Південної Осетії.

Польська, чеська і словацька преса звернули увагу на подію, що сталася учора в столиці Чечні Грозному. В урочистій обстановці з покладенням вінків, квітів, під музику духових оркестрів головний проспект столиці був перейменований з проспекту Перемоги на проспект Володимира Путіна. Чеченський промосковський президент Рамзан Кадиров особисто поставив світ підпис під декретом про зміну назви вулиці і перший прогулявся нею разом із членами російського та чеченського уряду.

(Прага – Київ)


  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG