Доступність посилання

ТОП новини

УЄФА тим часом залишає Польщі Євро-2012


Прага – «Негайної загрози», що Польща могла б втратити право проводити Чемпіонат Європи 2012 року, вже немає, підтвердив спеціальний радник президента УЄФА Вільям Ґаяр після того, як уряд Польщі погодився в понеділок подолати кризу в польському футболі і відкликати урядового адміністратора польської футбольної асоціації.

Але, додав Ґаяр в інтерв’ю агентству «Ройтерз», «чимало довіри втрачено», і Європейський союз футбольних асоціацій муситиме пересвідчитися, що Польща дотримається своїх зобов’язань.

Так само Польщі не будуть загрожувати й санкції з боку ФІФА, якщо укладена між урядом Польщі і усуненим ним керівництвом Польського футбольного союзу компромісна угода набуде чинності в вівторок, сказав президент Міжнародної федерації футбольних асоціацій Зепп Блаттер.

Тим часом у Варшаві міністр спорту Польщі Міхал Джев’єцький заявив, що тимчасовий куратор Польського футбольного союзу залишатиметься на посаді принаймні до п’ятниці. За словами міністра, це найближчий термін, коли попереднє керівництво футбольної асоціації зможе повернутися до своїх обов’язків.

За умовами угоди, досягненої останньої миті перед закінченням ультимативного терміну ФІФА й УЄФА опівдні в понеділок, це керівництво має відновити свої повноваження, а уряд має відкликати свого куратора асоціації. Натомість найближчим часом усе керівництво Польського футбольного союзу мають переобрати за участі незалежного виборчого комітету, в якому будуть представлені польський уряд, ФІФА й УЄФА.

Минулого тижня арбітражний трибунал Польського Олімпійського комітету на наполягання Міністерства спорту постановив призначити тимчасового куратора Польського футбольного союзу й усунути попереднє керівництво посеред звинувачень у футбольній корупції. ФІФА й УЄФА не визнали цього кроку, назвавши його неприпустимим втручанням уряду в футбольні справи, й погрозили санкціями, однією з яких могло стати й скасування права польської футбольної асоціації прийняти Євро-2012.

Міністр спорту Польщі заявляв, що мусив домогтися усунення керівництва асоціації, бо не мав можливості інакше подолати корупцію в футболі.

Упродовж останніх кількох років польський футбол сповнений звинувачень про замовні матчі. Близько 120 осіб у зв’язку з цим засуджені чи перебувають під слідством, кілька футбольних клубів різних рівнів понизили як покарання за корупцію.

Голову Польського футбольного союзу Міхала Лісткевича вже намагалися, але так і не змогли «скинути» вже кілька міністрів спорту. Польські оглядачі стверджують, що його позиції такі міцні нібито через те, що він є близьким особистим другом президента УЄФА Мішеля Платіні.

(Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG