Доступність посилання

ТОП новини

У Мінську готуються до святкування 90-річчя комсомолу (огляд преси)


Мінськ – Похвала від президента Лукашенка за проведення «найкращих виборів в історії», успіхи у зближенні Білорусі з Заходом та підготовка до ювілею Комсомолу – це теми, які сьогодні опинилися у центрі білоруської преси.

Усі центральні державні газети Білорусі публікують звіт про зустріч президента Олександра Лукашенка з головою Центвиборчкому Лідією Ярмошиною. Президент подякував їй, місцевім органам влади та всім громадянам за проведення, як він сказав, найкращих виборів парламенту в історії. «Ці вибори матимуть історичне значення, вони вплинуть на розвиток внутрішньої ситуації і на відносини з іншими державами», – заявив Лукашенко. В результаті виборів 28 вересня до парламенту Білорусі потрапили лише прихильники глави держави.

Тим часом незалежний тижневик «Бєлгазета» опублікувала інтерв'ю з британським піар-менеджером Тімоті Беллом, який підписав контракт на покращення іміджу Олександр Лукашенка у світі. Після невизнаних ОБСЄ демократичними парламентських виборів у Білорусі, лондонська газета «Times» написала, що «для лорда Белла Лукашенко виявився занадто важким клієнтом». Сам лорд Белл так не вважає, в інтерв'ю «Бєлгазеті» він сказав, що має не завдання домогтися визнання білоруських виборів, а доручення нормалізувати взаємини Білорусі та Заходу.

«Наразі ЄС позитивно ставиться до діалогу з Білоруссю, США вже зняли частину санкцій і продовжують висловлювати своє позитивне ставлення до Білорусі» – так звітував лорд Белл, якому офіційний Мінськ платить гроші за покращення іміджу Білорусі у світі.

«Прибічників більше, ніж противників», – пише парламентська «Народная газета», аналізуючи ставлення населення до планів уряду збудувати в Білорусі власну атомну електростанцію. Білоруські соціологи зафіксували, що за 3 останні роки кількість прибічників розвитку власної ядерної енергетики виросла з 28 до 54 відсотків. Населення Білорусі подолало «чорнобильський синдром», його замінено спокійним раціональним підходом, пише газета та інформує, що Білорусь офіційно повідомила МАГАТЕ про плани будівництва власної атомної станції.

Єдиний білоруськомовний щоденник «Звязда» пише про масштабне святкування 300-річного ювілею битви біля села Лясная, що на Могильовщині. Газета називає цю битву «матір’ю Полтавської перемоги». «Важко уявити, що 300 років тому холодним осіннім днем тут на полі площею в 1 квадратний кілометр билися 18 тисяч осіб. Історики кажуть, що це була справжня м'ясорубка – численні втрати мали як шведи, так і росіяни», – пише «Звязда». Газета цитує слова гостя зі Швеції Ейнара Люта, який заявив, що як і росіяни, він тепер теж відчуває гордість за історію: «Так, ми програли битви під Лясной та Полтавою, але в майбутньому здобули мир та уникнули таких страшних бід, як нацизм та комунізм».

А офіційна газета адміністрації президента «Бєларусь сегодня» пише про святкування іншого ювілею – про новий проект Білоруського республіканського союзу молоді «Комсомолу – 90. Новий формат». Протягом місяця у всіх регіонах Білорусі відбудуться молодіжні шоу до цього ювілею, найбільше з них буде на центральному майдані Мінська 29 жовтня – в річницю заснування комсомолу.

(Мінськ – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG