Доступність посилання

ТОП новини

США: другі президентські дебати


Сенатор-демократ Барак Обама і сенатор-республіканець Джон МакКейн
Сенатор-демократ Барак Обама і сенатор-республіканець Джон МакКейн

Нью-Йорк – У Сполучених Штатах відбулися другі публічні дебати між президентськими кандидатами сенатором-демократом Бараком Обамою і сенатором-республіканцем Джоном МакКейном.

Важко відповісти з певністю на питання – хто переміг, однак, дебати були гострішими за попередні. Зустрілися гідні суперники і потрібні, мабуть, міліграмові ваги, щоб визначити переможця. Цього разу то були дебати не у звичайному форматі, коли лише один ведучий ставить запитання, а диспутанти-суперники відповідають.

Дебати у Нешвілі, штат Тенессі, в університеті Белмонт, було побудовано як зустріч з громадськістю, тож запитання від публіки, як також через електронну пошту в інтернеті, не були обумовлені заздалегідь. Відповіді завжди оцінюються суб’єктивно.

Прихильники Обами вважають, що він випередив опонента так само, як він випереджає МакКейна за даними опитувань громадської думки. Республіканці, навпаки, по гарячих слідах події стверджують, що переміг МакКейн.

До виборів залишається менше місяця, часу для зміни балансу сил залишається зовсім небагато. Отож, прихильники республіканського кандидата висловлюють задоволення тим, що МакКейн, за порадою Сари Пейлін, віце-президентського кандидата, «зняв білі рукавички», хоча формат дебатів не надавався для боксерського обміну ударами.

На протязі усього вечора МакКейн намагався зосередитися на ліберальному послужному списку Обами, на його минулому, на його поглядах, на прикладах його голосування у Сенаті. МакКейн, за його словами, прагне перетворити передвиборчу кампанію на референдум щодо лідерських якостей опонента.

Обама ж намагався закріпитися на завойованих позиціях. Він доводив, що нинішню фінансову кризу спричинили республіканці. Наскільки їм обом вдалося досягти своєї мети, покажуть за пару днів нові соціологічні дослідження.

Головних тем дебатів було декілька, від економічного спаду, медичного страхування населення і війни в Іраку до проблем фінансової кризи і взаємин з Росією. МакКейн обстоював скорочення податків, що є взагалі принциповою ідеологічною позицією Республіканської партії, і критикував ідеї Обами щодо нових соціальних програм, оплачуваних, у кінцевому рахунку, як підкреслював МакКейн, з кишені платника податків. Обама, одначе, стверджував, що наслідком його планів податки буде скорочено для 95 відсотків американців, а якщо вони збільшаться, то лише для тих родин, які заробляють 250 і більше тисяч доларів на рік.

Значну частину дебатів було присвячено зовнішньополітичним проблемам, зокрема, взаєминам з Росією. Обидва кандидати вважають, що нової холодної війни можна і треба уникнути, але Москві з її новим експансіонізмом треба протистояти у згоді з союзниками, демонструючи підтримку Грузії та України.

Треті й останні президентські дебати мають відбутися за тиждень у нью-йоркському університеті Гофстра на Лонг-Айленді.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)
XS
SM
MD
LG