Доступність посилання

ТОП новини

Народні депутати розійшлися


Засідання Верховної Ради закрили. Домовитися не вдалося. У залі зареєструвалися 286 депутатів.

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк оголосив про закриття сьогоднішнього пленарного засідання. За його словами, лідерам фракцій так і не вдалося домовитись про формат сьогоднішньої роботи.

Арсеній Яценюк повідомив парламентарям, що сьогодні набув чинності указ Президента Віктора Ющенка про дострокове припинення повноважень Верховної Ради. Указ Президента опублікований в офіційній урядовій газеті «Урядовий кур’єр» від 10 жовтня. А у зв’язку з цим, за словами Яценюка, дискусійним залишається питання, чи може парламент тепер ухвалювати закони.

Спікер нагадав: Конституція передбачає, що Верховна Рада є повноважною до моменту прийняття присяги новими депутатами, але водночас указ Глави держави достроково припинив повноваження парламенту.

Арсеній Яценюк зазначив, що наступного тижня Верхвона Рада буде працювати в комітетах і фракціях.

Президент Віктор Ющенко 8 жовтня заявив про дострокове припинення повноважень Верховної Ради, а 9 жовтня підписав указ.

Згідно з указом позачергові вибори Ради мали б відбутися 7 грудня.

Фінансування позачергових парламентських виборів наразі не забезпечене

Під час закриття засідання депутати від фракції Блоку Юлії Тимошенко продовжували блокувати трибуну й президію парламенту.

БЮТ заявляє про намір продовжувати блокування доти, доки Верховна Рада не ухвалить закон про внесення змін до державного бюджету на 2008 рік і не розгляне проект бюджету на 2009 рік.

Для проведення позачергових виборів парламент мала б ухвалити зміни до закону про вибори народних депутатів і до держбюджету на цей рік стосовно фінансування цих виборів.

Перший заступник голови фракції Партії регіонів Олександр Єфремов не виключає можливості домогтися фінансування позачергових парламентських виборів Національним банком за судовим рішенням: «Може бути прийняте судове рішення, і за судовим рішенням Центральна виборча комісія звернеться в Національний банк, і він виділить певні кошти для того, щоб провести передвиборну компанію й вибори», - зазначив Єфремов.

За його словами, новообрана Верховна Рада ухвалить відтак рішення, щоб компенсувати витрати Національного банку з державного бюджету.

Натомість лiдер фракцiї БЮТ Iван Кириленко заявляє, що фінансування позачергових парламентських виборiв має бути закладене в державному бюджетi країни вiдповiдним законом Верховної Ради.

«Тiльки через парламент окремим рядком у бюджетi, тобто змiни до бюджету. I цiна цих iгор сьогоднi – пiвмiльярда гривень», – заявив бютівець.

Центральна виборча комісія звернулася учора до Верховної Ради з проханням ухвалити загальне фінансування, що необхідне для проведення позачергових виборів Ради в розмірі 417 мільйонів гривень.

********
Сьогодні ж у другій половині дня з’явилося повідомлення, що Президент закликає уряд зібратися на позачергове засідання.

Кабінет Міністрів зобов’язаний ухвалити рішення про виділення коштів на проведення позачергових виборів до парламенту з резервного фонду бюджету. Про це йдеться у листі Президента Віктора Ющенка до прем’єра Юлії Тимошенко, повідомляє прес-служба Глави держави.

За словами Ющенка, Верховна Рада не може виділити ці кошти через внесення відповідних змін до закону про Державний бюджет на 2008 рік з огляду на дострокове припинення її повноважень.

Тому, наголошує Президент, гроші має надати уряд з резервного фонду бюджету, «який саме й сформований для здійснення непередбачених видатків, що не мають постійного характеру і не могли бути передбачені під час складання проекту бюджету».

У зв’язку з цим Глава держави просить Прем’єр-міністра скликати на суботу, 11 жовтня, позачергове засідання Кабінету Міністрів.

БЮТ: Президент може призупинити свій указ про розпуск парламенту

Голова фракції БЮТ Іван Кириленко допускає, що Президент Віктор Ющенко призупинить свій указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради.

«У Президента таке право є. Згадайте, скільки указів він видавав минулого року. У Президента є право свій указ скасувати, відтермінувати або щось ще зробити», – зазначив бютівець.

На думку Кириленка, такі дії Глави держави можуть бути викликані необхідністю легітимної роботи Верховної Ради для ухвалення законів, які забезпечують проведення позачергових виборів.

Голова фракції БЮТ також не виключив, що Ющенко може перенести терміни проведення виборчої кампанії у зв’язку з невдоволенням світової спільноти з приводу проведення позачергових виборів в Україні.

Натомість заступник голови Секретаріату Президента Марина Ставнійчук виключає перенесення дати позачергових виборів Верховної Ради.

За її словами, питання, які потрібно залагодити для проведення цих виборів, здебільшого мають технічний характер і їх можна вирішити й без повноважного парламенту.

Фракція БЮТ відучора блокує трибуну й президію парламенту. У такий спосіб бютівці відреагували на внесення до порядку денного законопроекту про зміни до закону про вибори народних депутатів.

Цей документ, зокрема, передбачає скасувати 50-відсотковий мінімальний поріг участі виборців у позачергових парламентських виборах.
XS
SM
MD
LG