Доступність посилання

ТОП новини

Нацрада: заява МЗС Росії – «нерозуміння європейської практики» або «свідоме нагнітання напруженості»


Голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Віталій Шевченко наголошує, що вимоги України щодо обов’язкового приведення зарубіжних програм у відповідність до норм її законодавства стосуються всіх без винятку, а не лише російських телекомпаній, і не зрозуміло, чому Україні «нав’язуються винятки з правил, прийнятних і зрозумілих в усьому цивілізованому світі».

Про це він нагадав у п’ятницю Міністерству закордонних справ Росії, яке попереднього дня заявляло, що припинення мовлення трьох російських каналів на території України може негативно вплинути на російсько-українські відносини.

За словами Шевченка, в Нацраді «зі здивуванням» сприйняли російську заяву, яка, на його думку, «свідчить або про нерозуміння європейської практики порядкування в інформаційній сфері, або про свідоме нагнітання політичної напруженості в міждержавних відносинах».

«Безпідставним і дивним» назвав він твердження МЗС Росії про «витіснення російської мови з громадсько-політичного життя» України.

Національна рада постійно наголошує: не йдеться про мову або зміст зарубіжних телевізійних передач. Навпаки, Нацрада давно вже подбала про задоволення мовно-етнічних запитів українських громадян, які розмовляють російською мовою, обумовивши російськомовні програми і передачі в ліцензіях десятків українських телекомпаній кожного регіону України.

Згідно з останніми рішеннями Національної ради, до трансляції в українських кабельних телемережах рекомендовано 60 російськомовних зарубіжних телепрограм.

Натомість органи державної влади Росії «не подбали про поширення в кабельних мережах своєї країни програм хоча б однієї української телекомпанії, незважаючи на те, що в Росії живуть десятки тисяч вихідців із України», заявив Віталій Шевченко.

Керівник Нацради сподівається, що посадовці з російського зовнішньополітичного відомства «звернуть увагу керівництва своєї країни на цей прикрий факт і посприяють вжиттю на державному рівні заходів, спрямованих на недопущення витіснення української мови з ужитку на території Росії та на припинення дискримінації українців Росії за мовною ознакою».

Відтак голова Нацради з телерадіомовлення України просить МЗС Росії «в подальшому відмовитися від сумнівної практики підбурювання суб’єктів підприємницької діяльності іншої країни до порушення норм законодавства, що поширюється на сферу їхньої діяльності».

У четвер офіційний представник Міністерства закордонних справ Росії Андрій Нестеренко, коментуючи недавнє рішення Національної ради з телебачення і радіомовлення України припинити ретрансляцію трьох неадаптованих до українського законодавства російських телеканалів, заявив, ніби «в результаті мільйони росіян і українців в Україні були позбавлені можливості отримувати інформацію своєю рідною мовою».

Нацрада з телерадіомовлення своїм рішенням від 1 жовтня зобов’язала кабельних операторів припинити ретрансляцію неадаптованих до законодавства України телеканалів. Це рішення зачепило три канали з Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG