Доступність посилання

ТОП новини

«Депозитна паніка». НБУ заборонив банкам достроково видавати депозити і збільшувати кредитування


Від сьогодні Національний Банк України заборонив банкам достроково видавати депозити і збільшувати кредитування. Таку заборону ухвалили на тлі переполоху серед українців, які стали масово знімати депозити в усіх банках. А також на фоні кризи у «Промінвестбанку» і банку «Надра», які рятуються за допомогою НБУ. «Промінвестбанку» надали рефінансування на 1 млрд. грн.. А «Надра» отримав від НБУ кредит у 1,5 млрд. грн.. Що ж очікувати тепер українському вкладникові?

Рішення НБУ - піврічний мораторій на дострокове зняття депозитів

Лише за останніх 8 днів населення повернуло собі з банків відразу 3 млрд. доларів (на 1 жовтня портфель складав 70 млрд. доларів), інформує «Економічна правда». Якби Нацбанк не вжив негайних заходів, могло б статися банкрутство багатьох банків, вважають банківські аналітики. Ці заходи і втілилися в постанову НБУ. Головне її обмеження - піврічний мораторій на дострокове зняття депозитів вкладниками і приріст кредитного портфеля. Банки зможуть кредитувати, але в межах погашення, або знижувати частку цінних паперів у портфелі, уточнює «Комерсант-Україна». Хоча слів «заборонити видавати депозити» у постанові НБУ немає. Що ж означає таке рішення НБУ для вкладників, пояснив Радіо Свобода колишній заступник голови Національного Банку України Ярослав Солтис. «Нацбанк видав цю постанову і весь удар взяв на себе, щоб банк не судивсь із кожним вкладником. Для вкладників це означає, що якщо вони заключили угоду на рік, то вони сьогодні не мають права забрати гроші. Постанова діє за згодою сторін. Якщо банк має можливість, то він віддає депозити. Але є банки, де паніка забирає всі гроші і він стає неліквідним».

Ярослав Солтис водночас констатує, що таку постанову Нацбанк приймає не вперше і саме таким чином країна вже двічі рятувалася від кризи (1998 р. та 2004р.).

Вкладник не втратить свої гроші

Киянка Валентина – одна із тих вкладників, які вирішили зняти свої гроші. «Щоб зібрати на навчання онуці, ми 2 місяці тому вирішили з чоловіком всі заощадження (декілька тисяч гривень) покласти на депозит. У цей самий банк перевели й пенсії. Але на тому тижні побачили телепередачу про ажіотаж і страшенні черги в Донецьку і вирішили забрати вклад. Зібрані гроші та свою пенсію я ще встигла отримати, але чоловіка пенсію вже не дають, і каси не працюють».

Експерт Олена Білан підтверджує, що в будь-якому разі вкладник не втратить свої гроші, просто зараз він не зможе їх забрати з депозиту достроково. «Наприклад, якщо дія депозиту закінчується в листопаді, то зараз забрати гроші з банку не можна. Це можна буде зробити в прописаний в договорі термін разом з нарахованими відсотками».

Рефінансування від НБУ – звичайне підтримання ліквідності

Неспокою вкладникам продовжує додавати криза «Промінвестбанку» і банку «Надра». НБУ надав «Промінвестбанку» рефінансування на 1 млрд. грн.. А «Надра» отримав від НБУ кредит у 1,5 млрд. грн., щоб розрахуватися по зовнішніх боргах на 230 млн. доларів. Наталя Гребенюк, директор департаменту монетарної політики НБУ запевнила в коментарі Радіо Свобода, що особливо хвилюватися з приводу проблем «Промінвестбанку» і банку «Надра» не варто. «Щодо «Промінвестбанку» останнім часом були рейдерські атаки, тому так і сталося. Нині там працює наша адміністрація. А в «Надра» - підтримання ліквідності. Нацбанк уже 8 років працює по підтриманню ліквідності банків – наша основна функція».

Минулого місяця «Промінвестбанк» стверджував, що на нього тиснуть рейдери і власників банку намагаються примусити до його продажу. Опоненти «Промінвестбанку» це твердження категорично відкидають і говорять про неефективність його менеджменту.

Постанова НБУ – вихід із ситуації


«Розпочаті Нацбанком заходи можуть стабілізувати становище у банківській системі за місяць», - сподівається заступник голови НБУ Володимир Кротюк. З ним погодився у коментарі Радіо Свобода і голова Ради Асоціації українських банків Станіслав Аржевітін. Хоча при цьому він визнав, що постановка НБУ про заборону банкам достроково видавати депозити є «на грані законності». «Цей захід непопулярний та недемократичний, але потрібен у цій ситуації, коли потрібно рятувати психологічну хвилю. Нацбанк тримає ситуацію під контролем. Я знаю, що тема рефінансування комерційних банків сьогодні відкрита і встановлені обмеження».

Закон і порядок

Заборона дострокового виконання договорів за банківськими вкладами може бути з успіхом оскаржена вкладниками у суді, констатує юрист Сергій Власенко. «Через суд громадяни можуть довести свою правоту і достроково розірвати договір на депозитне зберігання, але єдине – втрачається депозитний відсоток.У будь-якому випадку ці кошти є власністю громадянина, який вклав депозитний договір, і він вільний розпоряджатися своїми коштами так, як вважає за потрібне». Хоча з економічної точки зору, ці дії Нацбанку мають під собою певне підґрунтя, запевняє Сергій Власенко.

Розмір відшкодування за вкладами із Фонду гарантування вкладів фізичних осіб становить до 50 тис. грн. - саме на таку максимальну суму може розраховувати вкладник у разі банкрутства його банку.


Ви не боїтеся втратити свої гроші через можливе банкрутство Вашого банку?
Неля, економіст: Я працюю, отримую зарплату і маю вклади в одному банку. Боюся, як і всі. Але ніхто не знає, що робити.
Ігор, менеджер: Маю депозит. Я не переживаю і поки-що довіряю банківській системі. Взагалі страшно навіть думати про те, що вклади згорять.
Олександра, підприємець: У мене вкладів не дуже багато. І я вірю, що мені все рівно їх повернуть. Потрібно ж хоч трохи вірити державі.
Володимир, підприємець: У мене друг працює в банку, де я маю вклади. І в разі банкрутства він мені скаже, щоб я забрав гроші.
Людмила, хімік: Я довіряю нашому Національному банку, який викинув величезні гроші в підтримку всіх комерційних банків, які на межі банкрутства.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

XS
SM
MD
LG