Доступність посилання

ТОП новини

БЮТ і Прем’єр зірвали вибори?


(архівне фото)
(архівне фото)

Уряд не виконав ухвалу РНБО і указ Президента і не надав коштів на дострокові вибори. БЮТ далі продовжує блокувати вибори в суді. Колишній голова ЦВК вважає, що починати готувати вибори на 7 грудня вже пізно.

Усупереч рішенню Ради національної безпеки і оборони та указові Президента, який увів його в дію, уряд не розглядав у понеділок надання коштів на вибори.

Як повідомили у прес-службі Кабміну, цього дня уряд не планував і не планує проводити будь-які позачергові засідання, а планові чергові засідання проводяться, як правило, по середах.

Міністр юстиції Микола Оніщук повідомив, що не має інформації про плани Кабінету Міністрів провести позачергове засідання. «Засідання Кабміну наразі не проводилося. В усякому разі, мене про нього не сповістили», – сказав Оніщук у понеділок.

Раніше цього дня після засідання Ради нацбезпеки та оборони Президент Віктор Ющенко указом увів у дію її рішення, яке зобов’язувало уряд до 17-ї години в понеділок перерахувати Центральній виборчій комісії кошти на позачергові вибори парламенту з резервного фонду державного бюджету.

У рішенні РНБО зазначено, що проти нього голосували Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко і міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.

Прем’єр, реагуючи на ухвалу РНБО, посилалась на те, що, за її словами, відповідно до закону про вибори народних депутатів, ці кошти мають бути передбачені саме у державному бюджеті.

Перший віце-прем’єр Олександр Турчинов раніше вже заявляв, що Кабмін не має наміру надавати кошти на вибори з резервного фонду держбюджету-2008.

ЦВК оцінює проведення позачергових виборів Ради у 417,5 мільйонів гривень.

Понеділок – останній день, коли, за законодавством, Центрвиборчком мав отримати кошти на вибори.

Ні коштів, ні самих виборів

Тим часом триває й судове протистояння навколо дострокових виборів між Секретаріатом Президента і Блоком Юлії Тимошенко.

Засідання Апеляційного адміністративного суду Києва про розгляд скарги Секретаріату стосовно зупинення чинності указу Президента про розпуск і позачергові вибори парламенту в понеділок увечері знову перенесли на вівторок.

Минулого тижня в п’ятницю, коли цей указ набув чинності, його чинність зупинив за позовом БЮТ суддя Окружного адміністративного суду Києва Володимир Келеберда. Це рішення заборонило чинити дії, спрямовані на розпуск парламенту і підготовку до дострокових виборів. Через нього Центрвиборчком не зміг почати цю підготовку.

Тепер це рішення Секретаріат Президента оскаржує в Київському апеляційному адміністративному суді.

І в Секретаріаті, і в Міністерстві юстиції це рішення вважають неправочинним і кажуть, що такі укази вповноважений розглядати тільки Конституційний Суд, а не суд загальної юрисдикції.

Відтак іще в п’ятницю Президент своїм указом скасував призначення Володимира Келеберди на посаду судді Окружного адміністративного суду Києва. А в понеділок іншим указом Віктор Ющенко взагалі ліквідував цей суд, замість якого від вівторка мають створити два нові.

Тим часом колишній голова Центральної виборчої комісії Ярослав Давидович вважає, що через заблоковану роботу ЦВК вибори вже не відбудуться 7 грудня, як то передбачає указ Президента про них.

Як заявив він у понеділок в ефірі Радіо Свобода, від понеділка вже мали бути сформовані окружні виборчі комісії, а вони не створені.

«Якщо завтра будуть утворені комісії, це буде порушення закону. Якщо завтра будуть створені комісії, то я перший подам у суд. Хоча до виборів можна підготуватися за 10 днів», – сказав він.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG