Доступність посилання

ТОП новини

ЄС призупинив санкції проти Лукашенка та його оточення


Олександр Лукашенко та його син Ніколай на виборчій дільниці, Мінськ, 28 вересня 2008 р.
Олександр Лукашенко та його син Ніколай на виборчій дільниці, Мінськ, 28 вересня 2008 р.

Мінськ – Сьогодні в Люксембурзі Рада Євросоюзу призупинила на півроку візові санкції проти президента Білорусі Олександра Лукашенка та ще 35 вищих білоруських чиновників, яки були запроваджені в 2006 році після недемократичних президентських виборів та брутальних розгонів акцій протесту опозиції. Євросоюз має надію, що це підштовхне процес демократизації в цій державі.

Візові санкції проти Лукашенка та його оточення, запроваджені ЄС за нечесні президентські вибори 2006 року, фактично були зняті після виборів парламенту 28 вересня цього року, які, згідно з висновками ОБСЄ, теж не були вільними та чесними.

В Євросоюзі не було повної єдності у цьому питанні. Наприклад, Польща та Литва більш рішучо виступали за зняття санкцій, а Нідерланди та Швеція були проти і посилалися при цьому на недемократичний характер останніх виборів у Білорусі.

Тому врешті було знайдено компромісне рішення – не скасовувати санкції взагалі, а лише призупинити їх на півроку, а через шість місяців перевірити, якого прогресу досягнуто в Білорусі у реформуванні виборчого законодавства, забезпечення свободи ЗМІ та прав людини.

Поступка за поступку

Такий підхід вважають реалістичною стратегією «крок за крок» чи «поступка за поступку». Отож крок ЄС – це поступка в відповідь на попередню поступку Мінська – визволення політв’язнів.

Єврокомісар із зовнішніх зв’язків Беніта Ферреро-Вальднер сказала про це так: «Коли ми вітали визволення політв’язнів, ми не відповіли на це відчутними позитивними заходами. Тому я думаю, що ми не маємо більше відкладати нашу відповідь, бо я боюся, що інакше ми втратимо важелі політичного впливу на Білорусь».

Для того, щоб мати вплив на Білорусь, Рада ЄС сьогодні вирішила також відновити контакти з офіційним Мінськом, яки були обмежені ще з 2004 року.

Відповісти буде чим і надалі

Євросоюз при цьому залишив чинними інші важелі впливу на Мінськ.

По-перше, візові санкції ЄС не зняті проти голови ЦВК Білорусі Лідії Ярмошиної, і це пов’язане з недемократичним характером минулих парламентських виборів, а також проти ще 4 осіб, яких підозрюють в організації зникнень опонентів президента Лукашенка 9 років тому.

А по-друге, залишаються чинними фінансові санкції ЄС проти білоруського президента та ще 40 осіб із його оточення – 2006 року ЄС наказав заморозити їхні рахунки та майно на території всіх держав Євросоюзу.

Крім цього, за порушення прав профспілок Білорусь було виведено з Генеральної системи преференцій у торгівлі з ЄС.

Таким чином, Євросоюзові ще буде чим відповісти на дальші позитивні кроки офіційного Мінська.

У Білорусі задоволені – переважно

У Білорусі вже є й перша реакція на це рішення ЄС.

Ті особи, хто був у списків із візовими санкціями, звичайно, вдоволені, вони кажуть, що і не вважали себе у чомусь винними.

А представники опозиції заявляють, що в ЄС із ними консультувалися і що вони на 90 відсотків згідні з такою політикою – поступка за поступку.

Єдине, в чому опозиція не згідна, – це в тому, що санкції призупинено і персонально стосовно президента Лукашенка.

(Мінськ – Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

XS
SM
MD
LG