Доступність посилання

ТОП новини

Суд, як дишло…


Київ – Апеляційний адміністративний суд Києва переніс на 17 жовтня розгляд скарги Секретаріату Президента на зупинення дії указу про розпуск Верховної Ради. Суд мотивував своє рішення тим, що не може працювати в умовах тиску. А Юлія Тимошенко заявила, що БЮТ, за позовом якого й зупиняли дію указу, тепер звертається і до Конституційного Суду, щоб довести його незаконність. Тож вкотре крапку у політичних протиборствах має поставити суд. Але чи може він це зробити в таких умовах?

Судова система в Україні знову стала заручником політиків. Судді в один голос твердять про тиск на них із боку БЮТ та Секретаріату Президента. А обидві сторони конфлікту заявляють, що самі вони в жодному разі не зазіхають на незалежність судової системи, а лише сприяють реалізації закону і водночас у тискові звинувачують опонентів.

Тим часом міністр юстиції Микола Оніщук заявляє, що вчорашня ліквідація Окружного адміністративного суду Києва ніяк не пов’язана з рішенням цього суду призупинити дію указу Президента про дострокові вибори.

Мовляв, Президент лише відреагував на звернення голови Вищого адміністративного суду, яке надійшло ще на початку літа.

Але в «Офіційному віснику Президента України» цей указ Глави держави з посиланням на статтю 106 Конституції України та статті 20 і 21 Закону України «Про судоустрій України» опублікували вельми оперативно – спецвипуск «Вісника» вийшов друком просто в день підписання указу, що відразу надало йому чинності.
Конституція України

Ст. 106, п. 23: Президент утворює суди у визначеному законом порядку.

Ст. 126: Незалежність і недоторканність суддів гарантуються Конституцією і законами України.

Закон України про судоустрій

Ст. 20: Суди загальної юрисдикції утворюються і ліквідуються Президентом України відповідно до цього Закону за поданням Міністра юстиції України, погодженим з Головою Верховного Суду України або головою відповідного вищого спеціалізованого суду.

Ст. 21: Місцевими господарськими судами є господарські суди Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя, а місцевими адміністративними судами є окружні суди, що утворюються в округах відповідно до указу Президента України.

Дії політиків «поза межами здорового глузду»

Між тим Голова Верховного Суду України Василь Онопенко не вважає дії політиків законними. Він поширив сьогодні офіційну заяву про те, що «Україна опинилася перед загрозою тотального знищення правосуддя». У цій заяві Голова Верховного Суду називає ліквідацію Окружного адміністративного суду «політичним свавіллям» і закликає політиків не втручатися у справи правосуддя.

Такої ж думки і відомий адвокат Тетяна Монтян. Вона вважає, що Президент не мав права у такий спосіб ліквідовувати судову інстанцію, адже для цього треба було пройти багато узгоджувальних процедур.

На думку адвоката, Президент проводить кампанію «залякування суддів, оскільки Ющенкові треба зараз довести, що він готовий іти до кінця, щоб провести вибори і щоб інші судді не рипалися і погодилися на проведення виборів».

Тетяна Монтян стверджує, що частину суддів контролює БЮТ, а іншу частину Секретаріат Президента, і «зараз вирішується питання, чий контроль крутіший». Адвокат кваліфікує поведінку політиків як «дії за межами здорового глузду».

Кому як вигідно, так і тлумачать Конституцію

Обидві сторони конфлікту, БЮТ і Секретаріат Президента, обґрунтовують свої дії, посилаючись коли на різні, а коли й на ті ж самі статті Конституції та законів України.

Експерти називають це маніпулюванням. А Голова Верховного Суду України Василь Онопенко в офіційній заяві каже про «відверте ігнорування політиками правових засад діяльності судів».

Своє обурення втручанням у роботу судових інстанцій висловив Радіо Свобода і народний депутат попереднього, 5-го скликання Верховної Ради, колишній голова Печерського суду Києва Микола Замковенко. «Стоїть голова Окружного суду, а народні депутати йому кажуть: є свій кабінет, іди туди і працюй. Соромно дивитися на це», – каже Замковенко.

Він вважає, що така зневага до судів та суддів призведе країну до колапсу. Єдиний вихід – це дотримуватися Конституції і законів, каже він.

«Якщо одна політична сила оскаржила дію указу, то повинен суд розглянути це питання і винести рішення. Якщо іншу сторону це не задовольняє, вона має право захистити свої права і направити апеляцію, дочекатися рішення і тоді вже корегувати поведінку. А у нас лише тотальне протистояння. Хто як хоче, кому як вигідно, так і тлумачать положення Конституції», – вважає Микола Замковенко.

Судді і суди мають відстояти свою незалежність

Микола Замковенко наголошує: треба дотримуватися закріпленого ст. 6 Конституції України розподілу законодавчої, виконавчої та судової влади: «Повноваження кожної влади визначено чітко та ясно. І ніхто не має права втручатися у роботу судової системи».

На четвер, 16 жовтня, за словами Миколи Замковенка, призначено засідання колегії суддів.

«Настав час судовій системі відстоювати свою незалежність», – каже Микола Замковенко.

А це один із базових принципів демократії. Бо щоб жити разом, люди мусять дотримуватися правил. А якщо виникають спірні питання, має бути інстанція, покликана їх вирішувати згідно з ухваленими правилами чи законами. Інакше хаос і регрес замість поступу. Бо якщо закон, як дишло, весь час перетягувати у свій бік, віз буде лише смикатися, але уперед не рухатиметься.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG