Доступність посилання

ТОП новини

Обласний адмінсуд зупинив указ Президента про ліквідацію Окружного адмінсуду столиці


Київський обласний адміністративний суд зупинив дію указу Президента про ліквідацію Окружного адмінсуду столиці.

Про це повідомили бютівці Андрій Портнов та Володимир Пилипенко.

За їхніми словами, таке рішення ухвалили сьогодні.

Портнов наголосив, що, таким чином, відсьогодні судді Окружного адміністративного суду Києва працюють абсолютно легітимно і можуть здійснювати правосуддя так, як це робилося до виходу згаданого указу Президента.

Водночас Пилипенко повідомив, що в такий спосіб суд вирішив забезпечити позов одного із суддів Окружного адмінсуду Києва. А крім того, рішення зобов'язує Державну судову адміністрацію вжити заходів щодо створення нових судів.

13 жовтня Президент Віктор Ющенко ліквідував Окружний адміністративний суд Києва, в якому напередодні було зупинено дію його указу про розпуск Верховної Ради і призначення дострокових виборів парламенту.

Замість ліквідованого суду, відповідно до рішення Глави держави, мають бути створені два нові суди — Центральний і Лівобережний окружні адмінсуди Києва.

********
«Президент не мав права ліквідовувати Окружний адмінсуд» – суддя Верховного Суду

В ефірі Радіо Свобода суддя Верховного суду України, заступник голови Ради суддів України Олександр Волков заявив: «Президент має право ліквідовувати і утворювати суди, але за окремою процедурою. Але щодо Окружного адміністративного суду, то в Кодексі адміністративного судочинства він визначений як такий, що може оскаржувати рішення Президента», – зазначив Олександр Волков.

«Суддів має обирати Вища рада юстицій. Вища рада юстицій – аналог того державного органу в країнах Європи, який призначає суддів. В Україні немає поваги до незалежності суду. Ми можемо змінити суддів, але ж суди залишаться», – зауважив Волков.

«Доки буде існувати неефективна система відповідальності суддів, судді у нас будуть корумповані та продажні», – каже він.

«Законом передбачено, що найнижчий суд може призупинити виконання указу Президента. Це Кодекс адміністративного судочинства. Те затягування розгляду, яке зараз відбувається, – це неподобство, пов’язане з виявом неповаги до суду та втручанням у роботу судів», – заявив Олександр Волков.

«ЦВК заборонено готуватися до виборів, оскільки указ Президента про вибори призупинено», – зазначив Олександр Волков.

При цьому він сказав: «Президент міг би оскаржити «незаконне» рішення Кабінету Міністрів про невиділення грошей із резервного фонду на проведення виборів».

«У нас погано прописана законодавча процедура, де є внутрішні суперечності. Це недосконалість законодавчої техніки, чим користуються сторони конфлікту. Деякі закони суперечать один одному», – зазначив суддя Верховного суду України, заступник голови Ради суддів України Олександр Волков.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG