Доступність посилання

ТОП новини

Мітинг чорногорської опозиції проти незалежності Косова заборонили


Сутички між просербськими активістами і чорногорською поліцією 13 жовтня 2008 р.
Сутички між просербськими активістами і чорногорською поліцією 13 жовтня 2008 р.
Анамарія Рамач

Белград – Після того, як Чорногорія тиждень тому визнала незалежність Косова, напруженість із Сербією, яка досі Косово вважає своїм автономним краєм, зросла. Такий крок Чорногорії Сербія назвала «встромлянням ножа в спину», і на знак протесту видворила чорногорського посла.


Подільною виявилася і сама Чорногорія. У понеділок ввечері озвалася опозиція: біля 10 000 людей вийшло на вулиці чорногорської столиці Подґориці протестувати проти такого рішення уряду. Під час демонстрацій сталися зіткнення між поліцією та учасниками протесту, внаслідок чого чорногорська поліція заборонила будь-які подальші політичні масові збори.

Чи сьогодні відбудуться раніше заплановані протести – поки не відомо. Чорногорська поліція два дні тому заборонила заплановані на сьогоднішній день демонстрації опозиції з метою протесту проти ухваленого чорногорським урядом рішення визнати незалежність Косова. Опозиційні лідери на місці вимагають референдуму з приводу Косова або призначення нових дострокових виборів.

Косово залишається делікатним питанням для Чорногорії, в якій одна третя населення декларує себе сербами. Етнічні албанці становлять біля 7% популяції. Після розпаду Югославії, Чорногорія та Сербія до 2006 року були однією країною. Нині Чорногорія хоче стати як членом Європейського Союзу, так і НАТО. Якраз визнання Косова чорногорський уряд назвав необхідною умовою для євроінтеграції.

Прем’єр Чорногорії Міло Джуканович в інтерв’ю одному сербському телебаченню говорив доволі мирним та дружнім тоном – на відміну від його сербських колег. Він сказав, що все-таки треба взяти до уваги, що Чорногорія не визнала Косово відразу після самопроголошеної незалежності краю, а майже 9 місяців згодом.

«Вважаю, що завжди краще, коли йдеться про щось неминуче, зробити це раніше. Чому ми все-таки це не зробили раніше? Тому що ми вважали, що це для Чорногорії є дуже делікатним питанням, вона не так давно вийшла з державного об’єднання з Сербією, залишилася своєрідна травма в міждержавних відносинах. Це є делікатним для Чорногорії, яка намагається бути добрим сусідом і з Сербією, і з Албанією, і з Косовом», – заявив Міло Джуканович.

Чорногорський прем’єр Джуканович сказав, що подальше затягування з визнанням незалежності Косова було б політичною сліпотою, а стратегічний національний інтерес Чорногорії був вирішальним для ухвалення такого рішення.

(Белград – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG