Доступність посилання

ТОП новини

Перевибори: крок вперед – два кроки назад


Ukraine -- Parliament cupola with flag, Kyiv, 06Jul2008
Ukraine -- Parliament cupola with flag, Kyiv, 06Jul2008

Київ – Кабінет Міністрів схвалив законопроект змін до бюджету, яким передбачено фінансування дострокових парламентських виборів. Проте перспективи ухвалення цього закону в парламенті є доволі невизначеними. Натомість голова уряду і надалі виступає проти розпуску Верховної Ради, вона запропонувала Президентові відновити коаліцію.

Попервах інформацію про те, що уряд ухвалив законопроект, який передбачає фінансування перевиборів, була сприйнята як крок Юлії Тимошенко назустріч виборам. Проте Прем’єр на прес-конференції наголосила, що «міністр фінансів виконав формальне доручення Ради національної безпеки і оборони. Просто подав ще один документ, щоб РНБО проти міністра фінансів не порушувала кримінальні справи і не давала команди займатися репресіями», – зазначила вона.

Голова уряду заявила що очолювана нею політична сила не голосуватиме за цей урядовий законопроект. «Сьогодні, коли кожна копійка на обліку казначейства знаходиться, коли кожна копійка працює на подолання фінансової кризи, це не просто злочин. Це просто дії проти народу України, – заявила Тимошенко. – І саме тому ми не підтримуємо цього. І категорично нізащо подібне голосувати наша політична сила у Верховній Раді не буде».

Рішуче засудивши саму ідею проведення дострокових виборів, Юлія Тимошенко каже про реанімацію чинної Верховної Ради та закликає Президента до поновлення демократичної коаліції. У складі фракцій БЮТ і НУНС.

Центрвиборчком зажадав на проведення позачергових виборів 417,5 мільйонів гривень. Як відомо, уряд, попри вимоги Президента Віктора Ющенка, відмовляється фінансувати вибори з резервного фонду держбюджету. Кабмін заявляє, що це можна зробити лише шляхом внесення змін до Держбюджету на засіданні парламенту.

В очікуванні «великої гризні»

Отже, відповідний законопроект уже є. Але які перспективи його розгляду в парламенті, який Президент вважає таким, що втратив легітимність?

Із цим запитанням ми звернулися до народного депутата Тараса Чорновола (нещодавно він оголосив про вихід із Партії регіонів і сказав, що не балотуватиметься на дострокових виборах).

«Перспективи зводяться до двох проблем, – каже Чорновіл. – Перша пов’язана з тим, щоб відновити працездатність Верховної Ради. Ющенко мусить скасувати свій указ. Але друга проблема є, на мій погляд, більш серйозною. Дуже чітко було заявлено фракцією БЮТ, що вони не дадуть приймати жодних змін до виборчого законодавства, доки не буде прийнято державний бюджет. Тому я думаю, що блокування буде однозначно. Будуть якісь юридичні кроки з боку Президента. Буде велика гризня».

За таких умов перспективи виборів є доволі невизначеними. На думку Тараса Чорновола, ситуація ускладнюється ще й тим, що Віктор Ющенко, Юлія Тимошенко та Віктор Янукович не мають єдиного бачення шляху виходу з кризи.

«Три основні політичні сили мають абсолютно різні сценарії розвитку процесів, – каже народний обранець. – Тому я не думаю, що будуть якісь домовленості. Буде все одно перетискання однією з сил своєї позиції».

Сума цих чинників загрожує затягуванням політичної кризи на невизначений час. А Україна може взагалі залишитися без легітимної Верховної Ради.

(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG