Доступність посилання

ТОП новини

У США відбулися останні передвиборні дебати кандидатів на посаду президента


Під час теледебатів. 15 жовтня 2008 р.
Під час теледебатів. 15 жовтня 2008 р.

Нью-Йорк – Відбулися останні дебати між сенатором Бараком Обамою, кандидатом на посаду президента США від Демократичної партії, та сенатором Джоном МакКейном, кандидатом республіканців. Виходячи з результатів соціологічних опитувань перед дебатами, за рівнем популярності Обама випереджав МакКейна на 10-14 пунктів. Дебати відбувалися в актовому залі університету Хофстра на Лонг-Айленді біля Нью-Йорка. Їх транслювали всі провідні телекомпанії Америки.

Зустріч нагадувала боксерський матч. МакКейн обрав наступальну тактику. Обама захищався, роблячи ставку на контратаки. Він холоднокровно тримав дистанцію, намагаючись не робити помилкових ходів.

Треба сказати, що раніше суперники йшли більш-менш як рівні. Виборці вважали МакКейна більш обізнаним у проблемах оборони й безпеки, а Обаму – в економічних питаннях. Подекуди МакКейн виходив уперед. Але і війна в Іраку, і боротьба з тероризмом, і різке погіршення відносин із Росією після грузинського конфлікту – все відійшло на другий план у зв'язку з економічним занепадом.

У рецесії виборці звинувачують республіканського президента Джорджа Буша та його адміністрацію. Обама ототожнював МакКейна з Бушем. «У головних економічних питаннях, важливих для американського народу..., ви енергійно підтримували президента Буша», – зауважив Обама.

А МакКейн доводив свою незалежність: «Сенаторе Обама, я не президент Буш. Якщо Ви хочете змагатися з ним, то Вам би належало балотуватися чотири роки тому. Я дам новий напрямок нашій економіці і нашій країні. Американці сьогодні потерпають. Вони гніваються, і я їх розумію. Я хочу дати новий напрямок і можу це зробити шляхом скорочення (урядових) видатків».

Близько 20 разів згадували слюсара-сантехніка Джо

МакКейн звинувачував Обаму у намірі підвищити податки. Зокрема, він посилався на думку якогось сантехніка Джо. Виявилося, що це не такий собі збірний образ, а цілком реальна людина слюсар-сантехнік Джо Вурцелбакер зі штату Огайо, який мріє відкрити свій власний бізнес. Він зненацька став героєм дня, бо учасники дебатів згадували його ім'я принаймні разів 20 і навіть зверталися напряму до нього із залу. МакКейн казав Обамі: «Те, що Ви хотіли б зробити для сантехніка Джо і мільйонів подібних до нього – це обкласти новими податками, тож вони не зможуть здійснити свою американську мрію». Зі свого боку Обама стверджував, що хоче скоротити податки для 95 відсотків трудящих американців і для Джо теж. До речі, журналісти швидко знайшли Джо Вурцелбакера і поцікавилися, за кого він голосуватиме. Джо сказав, що відповідь дасть у день виборів, коли натисне важіль машини для голосування.

Щодо переможця дебатів, то тут думки розділилися так само, як розділилася Америка у своїх виборчих симпатіях, але Обама явно переважає попри те, що для МакКейна, на думку оглядачів, то був найкращий публічний виступ за всю його кампанію.

Що ж до статистики опитувань, то ось дещиця. За дослідженням телемережі новин Сі-Ен-Ен, 58% називають переможцем Обаму, 38% – МакКейна. За даними, отриманими блогом «Політико», 49% – за Обаму, 46 – за МакКейна. Телемережа Сі-Бі-Ес опитувала незалежних виборців. Із них 53% вважають переможцем Обаму, 22 – МакКейна. Кожен четвертий бачить нічию. При цьому більшість опитаних незалежних вважають, що МакКейн краще може дати собі раду з кризою. Але «Нью-Йорк Таймс» у редакційній статті стверджує, що «найбільша проблема МакКейна та, що в нього немає корисних ідей для проблем країни». Газета передрікає перемогу Обами на виборах, а до них залишається менше трьох тижнів.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

XS
SM
MD
LG