Доступність посилання

ТОП новини

Сезон шапіто під назвою «Євро» у Львівській міськраді продовжується


Львів – Депутати Львівської міськради незадовільно оцінили роботу міського голови Андрія Садового щодо підготовки до Євро-2012. Досі місто не розпочало будувати стадіон, немає ані генерального підрядника, ані інвесторів. Депутати на позачерговій сесії зобов’язали міського голову до 15 листопада оприлюднити умови для нового генерального підрядника.

Сезон шапіто під назвою «Євро» у Львові триває, але аж ніяк для львів’ян не є розвагою. Досі питання бути чи не бути чемпіонату в місті Лева залишається без відповіді. Обіцянки міського голови, що у вересні розпочнуть будувати стадіон, виявились неправдою.

Мер на вимогу депутатів прозвітував, але не дав чітких відповідей на численні запитання райців, чому місто зволікає з підготовкою, чому протягом року тривали переговори з австрійською фірмою «Альпіне», як претендентом на генпідрядника і взагалі, чи мер хоче, щоб матчі чемпіонату відбулись у Львові.

Депутати поставили міському голові «двійку» і зобов’язали Андрія Садового до 15 листопада оприлюднити нові умови для генпідрядника та інвесторів.

Про можливу відставку мера на позачерговій сесії не йшлося. У цьому питанні одностайності з боку депутатів немає. Більшість із них вважають, що міський голова має нести повну відповідальність за підготовку чемпіонату з футболу, оскільки допустив чимало помилок і зволікає у часі. Чи робить це мер навмисно? Це питання теж має право на існування, кажуть депутати. Для них повною несподіванкою стала відмова австрійської компанії «Альпіне» будувати стадіон у Львові. Адже мерія протягом року вела переговори лише з цією фірмою.

Відмову самої «Альпіни» у Львові трактують по-різному, кожен на власну вигоду. Відтак Радіо Свобода звернулось за роз’ясненням до австрійської сторони.

Своє рішення компанія пояснила фінансовими причинами. Речниця «Альпіне» Керін Кеґлевич сказала Радіо Свобода: «На замовлення львівської влади ми підготували проект стадіону, врахувавши всі особливі побажання про вищу якість. Ми запропонували свою ціну, але міська влада відмовилася. Якщо хтось інший вирішить будувати такий же якісний стадіон за менші гроші – будь-ласка, але в нас міжнародна репутація, і ми не можемо укладати контракт, знаючи, що не зможемо його виконати».

Керін Кеґлевич також відкинула звинувачення в корупції. За її словами, такі закиди з боку депутатів львівської обласної ради не мали впливу на рішення компанії перервати співпрацю зі Львовом. Єдина причина – фінансові розбіжності. Якщо львівська влада готова заплатити за стадіон лише 85 мільйонів євро, включно з податком на додану вартість, то австрійські будівельники підрахували, що такий проект обійдеться набагато дорожче, щонайменше у 120 мільйонів. Йдеться не лише про стадіон, але й паркінг, спортивну арену та всю супутню інфраструктуру.

Мерія має передати повноваження щодо «Євро» обласній держадміністрації?


Міський голова Львова Андрій Садовий у своїх коментарях наголосив, що сума, яку назвала «Альпіне», стосується лише будівництва стадіону.

Мер підтвердив усі зобов’язання, надані УЄФА щодо будівництва стадіону. А механізм відбору нового генерального підрядника для будівництва стадіону обіцяє оголосити у найближчий час. Нині ведуться переговори з потенційними генпідрядниками стадіону, шукають такого, що збудує стадіон за 86 мільйонів євро. Є 10 фірм претендентів на генерального підрядника.

Однак чому так довго обирають реального претендента?

Одним із виходів з такої ситуації, коли місто, по суті, втрачає право на проведення Євро-2012, голова фракції «Наша Україна» у міській раді Василь Трач бачить у тому, щоб забрати повноваження щодо підготовки Євро у львівської міськради і передати їх Львівській обласній адміністрації.

Оскільки, за його словами, мер і його команда не дають собі раду. Голова Львівської ОДА Микола Кміть зазначає, що міська влада не вміє вести переговори.

Львів’яни нині уже не розуміють, що відбувається у стінах мерії довкола підготовки до Євро. Адже на минулій сесії Андрій Садовий зробив заяву з вимогою перевиборів міського голови і депутатів, а тепер, на позачерговій сесії, навіть про це не згадав і чітко не пояснив Радіо Свобода, для чого він таку заяву зробив раніше і що вона йому дала.

Якщо Львів втратить право на проведення Євро-2012, то єдиним гідним кроком і депутатів, і мера, і його команди має бути тільки відставка.

(Львів – Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG