Доступність посилання

ТОП новини

Творча інтелігенція і дострокові вибори


Гості «Вечірньої Свободи»: народні депутати Оксана Білозір («Наша Україна – Народна самооборона») і Володимир Яворівський (Блок Юлії Тимошенко)

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)
Роман Скрипін: Шановні гості, як ви вважаєте, чи може інтелігенція брати на себе зобов’язання висловлювати позицію від імені широких верств населення?
Оксана Білозір: Раніше, при радянській владі, інтелігенція – це була еліта. І якщо ця еліта говорила слово, то все суспільство повинно було його приймати за аксіому для себе.
Ми живемо в іншій країні, ми живемо в демократичній країні, де кожна людина, незважаючи на те, чим вона займається, має право на свою позицію і може абсолютно не сприймати апріорі те, що якийсь інший сегмент нашого суспільства нав’язує цілому суспільству.
Роман Скрипін: Ну, ще за радянських часів «інтелігентами» називали, якщо хотіли образити, казали « інтелігент вошивий», наприклад.
Оксана Білозір: Це вже в кінці 1980-х.
Роман Скрипін: Абсолютно правильно.
Пане Яворівський, чи може інтелігенція брати на себе обов’язок висловлювати узагальнену якусь позицію певної частини суспільства?
Володимир Яворівський: Я не думаю, що позицію всього суспільства вона має право висловлювати, бо ніколи такої позиції уніфікованої немає. І це дуже добре, що немає. Ми вже пройшли той час, коли нібито була така позиція.
Через те, якщо це, скажімо, йде натяк на те, що ми сьогодні провели пресову конференцію… Через це й ми висловили позицію тієї частини творчої інтелігенції, яка нас на це уповноважила. Це Національна спілка письменників України, це НРУ, який представляв той же Богдан Горинь, це і, скажімо, Товариство політичних в’язнів.
Через те ми представляли певний сегмент. Маємо на це право. Якщо є якась інша думка, хай завтра вийдуть інші, публічно і скажуть.
Оксана Білозір: Ну, творча інтелігенція, напевне, це більше поняття. Воно включає в себе і художників, і митців. Якщо ми вже говоримо про асоціації.
А взагалі творча інтелігенція, я думаю, що це є молоде покоління сьогодні, яке дійсно буде будувати справжню українську державу. Тому виступати від її імені, я не думаю, що це є доречним.
Роман Скрипін: Пані Оксано, Ви за дострокові вибори?
Оксана Білозір: Я — за.
Роман Скрипін: Так я Вам пропоную завтра зробити певний перфоманс. Якщо пан Яворівський згадав про прес-конференцію сьогоднішню, то Вам можна теж вийти на прес-конференцію в УНІАН під заголовком: «Творча інтелігенція за дострокові вибори». Це буде алаверди.
Оксана Білозір: Я ніколи не вела такої позиції — робити щось на противагу комусь.
Те, що робить пан Володимир, він свідомо виконує волю своєї виключно політичної сили і не гребує жодними методами, ресурсами і можливостями, які на цьому шляху у нього є.
Я ніколи не буду на противагу робити аналогічну прес-конференцію. Я просто робитиму все, щоб вибори в Україні відбулися чесно, демократично, прозоро і масово.
Володимир Яворівський: Романе, дозвольте мені.
Вибачте, я дуже покірно слухав Оксану. Я шаную…
Оксана Білозір: У нас це взаємно.
Володимир Яворівський: Але, пані Оксано, звинувачувати Володимира Яворівського… Ви вибачайте мені, Ви прийшли зі сцени, зі співів в українську політику. Пані Оксано, я вів перші протесні мітинги тоді, коли Ви про політику ще навіть не думали.
Я був останнім народним депутатом СРСР, який перебув ГКЧП, путч. І Ви сьогодні говорите слухачам «Свободи» про те, що Володимир Яворівський виконує чиюсь волю. Оксано, отямтеся. Вам ще ж треба …
Оксана Білозір: Ну, Ви ж говорите про політичні речі.
Володимир Яворівський: Пані Оксано, я сказав, що я висловив свою позицію.
Роман Скрипін дуже гарно сказав: ідіть завтра висловлюйте свою.
Роман Скрипін: Я запропонував лише.
Пане Яворівський, я хотів би Вас виправити: Оксана Білозір прийшла в політику не лише зі сцени, вона має ще й дипломатичну освіту.
Володимир Яворівський: Це дуже добре. Але, Романе, я сказав те, що я сказав.
Оксана Білозір: Я хотіла б ще сказати, що в мене батько був політичний в’язень. Я все життя прожила…
Володимир Яворівський: Давайте ще зараз батька. Ще діда свого, Оксано, притягніть.
А що мені робити, коли моя мама була абсолютно неграмотна колгоспниця? Оксано, хіба це аргументи в політичній боротьбі?
Оксана Білозір: Так Ви ж перші почали!
Володимир Яворівський: Йдіть, проводьте прес-конференцію, що Ви за вибори — і все, ми з Вами рівні.
Чому Ви звинувачуєте Яворівського, що я виконую чиюсь якусь волю? Я абсолютно самодостатня людина, і Ви це знаєте. Я виконую свою власну волю.
Роман Скрипін: Панове, давайте ми зараз припинимо таку дискусію, яка несе в собі…
Володимир Яворівський: Тоді припиняємо. Хай говорить пані Оксана. Все, що вона говорить, мені дуже подобається. Це все говорить проти тієї політичної сили, яку вона представляє. Вона перебігла…

Роман Скрипін: Оксана Білозір представляє…

Володимир Яворівський: … з «НУ». І сьогодні пояснює Яворівському, як треба жити у цьому світі.
Роман Скрипін: Вона представляє політичну силу «Єдиний центр». Це правда. І про це ми згадаємо.
Я до Вас звертався зараз не як до політиків.
Я так розумію, що пан Яворівський проти дострокових виборів, оскільки причиною обрати саме цю тему на сьогодні «Творча інтелігенція і вибори» (бачите, я не акцентую «за» або «проти») став банальний анонс в УНІАН.
Він звучав так. «О 10.30. відбудеться прес-конференція на тему: «Творча інтелігенція проти дострокових виборів». Участь беруть Володимир Яворівський, Левко Лук’яненко та Богдан Горинь».
Слід розуміти, прес-конференція зазначена відбулася. Так, пане Яворівський?
Володимир Яворівський: Вона відбулася. Трошки в іншому складі, тому що Левко Лук’яненко десь в останній момент зателефонував, що він прихворів, і прийшов Михайло Слабошпицький.
Роман Скрипін: А я думав, що він за вибори став, а не проти.
Володимир Яворівський: Ні, Боже борони. Я це готовий потвердити. Він дав згоду ввечері…
Роман Скрипін: І, власне, через це я сьогодні обрав цю тему програми, оскільки трошки дивнувато воно звучало, чесніше було б назвати…
Володимир Яворівський: Романе, це не провина Яворівського, що так заявили. Ну, це заявив прес-центр. Це неграмотно сказано, що вся творча інтелігенція. Просто ми від якогось сегменту української інтелігенції. Ми навели аргументи, чому ми проти виборів.
До речі, Михайло Слабошпицький не належить до жодної політичної партії. Богдан Горинь, якщо не помиляюся, здається, він десь там належав до Руху, а сьогодні він представляє просто політичних в’язнів. Це зовсім різні люди були абсолютно, які висловили одну і ту ж саму позицію і навели аргументи, чому ми «проти» цих виборів. Тому що Ющенко…
Оксана може це підтвердити, я думаю, що їй вистачить совісті сказати. Яворівський під час президентських виборів об’їздив 18 областей. Я з машини не вилізав…
Роман Скрипін: Пане Володимире, Ви це говорили в ефірі якогось телеканалу. Я це чув.
Ющенко здійснює просто політичний суїцид і над собою, даруйте ні, і втягує Україну в такі непередбачувані речі.
Володимир Яворівський:
Так.
Але сьогодні все те, що відбувається, Ющенко здійснює просто політичний суїцид і над собою, даруйте мені, і втягує Україну в такі непередбачувані речі. І мовчати з цього приводу просто-напросто не можу.
Роман Скрипін: Давайте зазначимо, пане Володимире, що Ви належите до політичної сили БЮТ, яка пручається проведенню виборів. І Юлія Тимошенко не сидить, склавши руки. Розумієте, тут звинувачувати…
Володимир Яворівський: Романе, я сьогодні на прес-конференції представляв Національну спілку письменників України. Я дуже чітко про це заявив.
Роман Скрипін: Але зараз я нагадую Вам, що Ви належите до політичної сили БЮТ.
Володимир Яворівський: Мені не треба про це нагадувати.
Але ми провели засідання секретаріату. Ми зараз проводимо Світовий форум письменників, зібрали з 21 країни…
Роман Скрипін: Пане Яворівський, просто наскільки це морально, якщо завтра зберуться представники якихось інших спілок і будуть втягуватися в політичну боротьбу?
Володимир Яворівський: Це їхнє право. Ви забороняєте їм це робити?
Роман Скрипін: Я не забороняю. Це дуже нагадує СРСР.
Володимир Яворівський: Романе…
Оксана Білозір: Я дійсно хочу підтримати Вас, Романе, в тому плані…
Роман Скрипін: Не треба мене підтримувати. Дискутуйте з паном Володимиром.
Люди йти готові йти на вибори, бо вони не мають, що втрачати. Парламент не працював, був повний деструктор.
Оксана Білозір:
Ні, я маю на увазі, що три моральні, авторитетні людини сьогодні зробили відповідну заяву, але це не має жодного стосунку до творчої інтелігенції як до цілісного поняття нашого суспільного.
А що стосується того, що відбувається… Вибори будуть. Просто іншого варіанту немає. Якби був інший варіант, можливо, він би розглядався. На сьогоднішній день українського парламенту в тому форматі, який був, у форматі шостого скликання, не існує.
Мені дуже дивна ця риторика. Я думаю, що дивується вся країна, до речі, тому що люди готові йти на вибори, вони не мають, що втрачати. Парламент не працював.
Якщо ми сьогодні… От, до речі, партія БЮТ і фракція БЮТ кричить, що страшна катастрофа в Україні. Вибачте, це робота уряду, це результати його діяльності.
Якщо ми говоримо, що не прийнятий бюджет. Вибачте, але бюджет 2008 року повинен був податися Кабміном 1 квітня 2008 року. Якщо бюджет не подався вчасно, він подався в липні, до липня робилося повно деструктивних речей.
Тобто, тут ми повинні говорити про конкретні речі.
Перше. Політична сила не хоче йти на вибори. Але це її бажання, тому що закон України говорить однозначно: немає коаліції, то не існує парламенту, а не існує парламенту, то повинні провестися дочасні вибори, треба обрати парламент, обрати уряд і рухатися наступним спокійним шляхом.
Роман Скрипін: Пані Оксано, додам до Ваших слів єдину річ. Ви говорите, що народ України більшістю піде на вибори. Можливо, це, відповідно до соціологічних досліджень, і правда. Так, більшість людей збирається піти на вибори, якщо вони будуть оголошені. Але більшість людей, 70% не підтримують ідею проведення дострокових виборів зараз.
Оксана Білозір: А вони й не підтримували і в 2007 році. Вони ж також не підтримували.

Роман Скрипін: Підтримували. Чому?

Оксана Білозір: Ні. Але пішли на вибори.
А сьогодні, Ви що думаєте, що нам, політикам… Також не хочеться. Але це результат нашої діяльності. Формування наших коаліцій і так далі. Це ми призвели до того, що народ України змушений ще раз іти. І він іде, тому що він прекрасно розуміє, що потрібно навести в країні порядок…
(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG