Доступність посилання

ТОП новини

Донецька влада бойкотує виконання наказів Міністерства освіти та науки


Світлана Єременко

Київ – Школи Донецька отримали документ за підписом міського голови О. Лук’янченка, який фактично закликає керівництво шкіл до бойкоту наказів Міністерства освіти та науки України про покращення вивчення української мови у школах нацменшин. Донецька міська рада ухвалила рішення звернутись в суд та прокуратуру з метою визнання наказів неправомірними. В той же час Донецька обласна рада виділила більше семи мільйонів гривень на розвиток російської мови та культури.


У вересні Донецька міська рада отримала звернення від Комісії з питань освіти, науки, справах сім’ї та молоді. У документі говориться, що накази Міністерства освіти та науки України про покращення вивчення української мови в школах нацменшин суперечать Конституції України, закону «Про середню освіту», закону «Про мови», не відповідають типовим навчальним планам.

Зокрема в документі говориться: «Це порушує законні права та інтереси учнів та їх батьків, які визначили мову навчання своїх дітей при вступі до школи».

Розглянувши звернення Комісії за підписом голови Алли Горшкової, депутата від Партії регіонів, Донецька міська рада вирішила підготувати матеріали для звернення до суду з метою визнання наказів неправомірними, звернутись у Генеральну прокуратуру для прийняття заходів прокурорського реагування та закликала керівництво шкіл керуватися чинними нормативними актами, а не наказами міністра.

Алла Трусова, директор донецької школи №12, вважає, що рішення влади — це нісенітниця. «Воно викликає обурення не тільки у мене, а й у всього колективу. Так ми ніколи не перейдемо на викладання державною мовою. Якби сама влада проаналізувала цей документ, то зрозуміла б, що це повна нісенітниця».

Вірменин Тимур Саркісов пишається тим, що вільно володіє українською мовою. Він вивчав її в радянські часи, коли від цього можна було відмовлятись. А зараз і його дочка Поліна навчається в українській школі на «відмінно». Тимур каже, що не відчуває порушення своїх прав у наказах міністра освіти, а рішення донецької влади щодо цього вважає чистим популізмом.

Українській – бойкот, а російській – гроші

Директор Інституту українознавства, академік Петро Кононенко переконаний, що Міністерство освіти діє виключно на користь школярам, турбуючись про їхнє майбутнє.

«Міністерство діє в руслі всіх законів. А влада штовхає людей на порушення Конституції і законодавчих актів. Міністерство відстоює право кожного одержати освіту, в майбутньому стати повноправними громадянами. Тому треба звинувачувати не міністерство, а поставити питання про відповідальність тих, хто збурює суспільні пристрасті, хто орієнтує людей на конфронтацію».

У той час, як Донецька міська влада закликає не виконувати наказів міністра освіти про вивчення української мови, депутати Донецької обласної ради ухвалили програму розвитку російської мови та російської культури в Донецькій області на 2008-2011роки. На це передбачено більше семи мільйонів 300 гривень.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG