Доступність посилання

ТОП новини

Олександр Мілінкевич: «Усе більша заборгованість за газ перед Росією може бути серйозною загрозою для суверенітету Білорусі»


Аленсандр Мілінкевич
Аленсандр Мілінкевич

Прага – У столиці Чехії завершила роботу міжнародна конференція «Форум 2000», проведення якої в 1997 році вперше ініціював відомий чеський правозахисник, перший президент Чехії Вацлав Гавел. Цьогорічний «Форум 2000» є вже 12-м в історії. Із плином часу він здобув авторитет вагомої події, до якої прислухаються в політичному світі. Учасником «Форуму 2000» цього року був один із лідерів білоруської опозиції, правозахисник Олександр Мілінкевич, він дав інтерв’ю Радіо Свобода.

– Як Ви ставитесь до рішення Європейського Союзу скасувати санкції щодо президента Олександра Лукашенка та інших високих білоруських посадовців?

– Я підтримую це рішення, тому що Білорусі потрібно вийти з самоізоляції, провести модернізацію економіки. Я вважаю, що саме Євросоюз має стати найголовнішим партнером для Білорусі заради майбутнього і завоювання незалежності.

– Чи змінились відносини Білорусі з Росією після приходу в Кремль Дмитра Медведєва

– Я не думаю, що політика могла б серйозно помінятись, вона фактично залишилась такою самою, що й була. Для мене небезпечним видається те, що Білорусь сьогодні все більше залазить у борги перед Росією, щоб заплатити за газ, ціна якого невинно зростає. Для суверенітету Білорусі це може бути серйозною загрозою.

– Хто сьогодні підтримує опозицію в Білорусі, які соціальні групи чи політичні сили, хто є вашими виборцями ?

– Передусім нас підтримують молоді люди, більш освічені, інформовані, люди, які користуються інтернетом, більш підприємливі. Це такий актив Білорусі, майбутнє Білорусі.

– Що в українській підтримці Білорусі Вам видається сьогодні найкориснішим?


– Я думаю, що Україна могла б брати участь у діалозі з Європейським Союзом, хоча Україна ще не є його членом. Україна – наш сусід і могла б поділитись досвідом у модернізації економіки. Крім цього, дуже важлива політична позиція України, вона могла б підтримувати контакти і з владою, і з громадськими організація нашої країни.

– Як Ви ставитесь до теперішнього конфлікту між Віктором Ющенком і Юлією Тимошенко, чи він має перспективу на користь України і українського народу, чи ним на свою користь може скористатись Кремль?


– Безумовно, для всіх, хто живе в Білорусі і думає про європейське майбутнє нашої країни, мріє про свободу і демократію, – для нас дуже важливі успіхи української Помаранчевої революції. Ми б дуже хотіли, щоб були результати, і вони є, я це знаю. Та для нас дуже важливо, щоб імідж України був якомога кращий. І Ющенко, і Тимошенко є політиками – символами змін в Україні. Для нас важливо, щоб Україна найшвидшими кроками ішла вперед.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Оксана Пеленська

    Авторка матеріалів для Української редакції Радіо Свобода впродовж багатьох років. Займаюсь історією української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині. Закінчила славістику у Львівському університеті імені Івана Франка (1970 рік, диплом з відзнакою), протягом 1986–1989 років навчалась в аспірантурі Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології імені Максима Рильського НАН України. У 1992 році – стипендія Гетті Фундації (Getty Foundation, USA). До 1992 року працювала вченим секретарем Львівської національної галереї мистецтв. Протягом 1993–1995 років – керівник канцелярії посольства України в Чеській Республіці.

XS
SM
MD
LG