Доступність посилання

ТОП новини

США та Ірак домовилися про термін виведення військ


Нью-Йорк – Як стало відомо, дипломати Сполучених Штатів та Іраку досягли попередньої домовленості про виведення американських військ із цієї країни до кінця 2011 року. Цю домовленість, щоправда, ще має затвердити іракський парламент.

Американські війська перебувають в Іраку згідно з мандатом ООН, а термін його закінчується 31 грудня цього року. Очевидно, тому Багдад і Вашингтон поспішають укласти власну угоду, бо звертатися до ООН за новим мандатом – це тривала бюрократична процедура. Отож обидва уряди вирішили домовитися самі.

Одначе виробити угоду, як виявилося, — справа нелегка. Треба було узгодити, по-перше, чи має документ визначити точну дату виведення військ, а по-друге, чи будуть поширюватися іракські закони на американський контингент у цій країні.

Коли журналісти запитали представника Пентагону Джеффа Морелла, чи угода включає точні дати виведення американських військ, то він від прямої відповіді ухилився, сказавши: «Дати у цьому документі встановлені, але я не буду вдаватися у подробиці щодо них, вони всі ґрунтуються на умовах. Вони встановлені не навмання, а у залежності від досягнених цілей. Ми домовилися, що дати буде дотримано, якщо дозволять обставини. Це те, на чому наполягали іракці. Вони є суверенною державою, і ми цілком підтримуємо їхнє бажання».

Деякі подробиці неофіційно

Як стало відомо від американських та іракських урядовців у неофіційному порядку, домовленість передбачає, що вже до середини наступного року американські війська буде виведено з усіх іракських міст і містечок, а вже до кінця 2011 року – з усієї території країни взагалі.

Також на американські війська в Іраку має поширюватися юрисдикція місцевих судів, але лише до певної міри – наприклад, у випадку скоєння американським військовослужбовцем важкого злочину, але поза територією бази і у неслужбовий час. Причому спільна американсько-іракська комісія повинна буде ухвалювати рішення про це у кожному конкретному випадку.

Угоду ще має схвалити іракський парламент. Із американського боку така ухвала не потрібна, як заявив Білий Дім.

Одначе у Конгресі певні параграфи вже викликали застереження. Зокрема, сенатор Карл Левін, голова комісії з питань Збройних сил, заявив, що він проти того, щоб американські військовослужбовці ставали перед іракським судом.

Але загалом і в Багдаді, і в Вашингтоні вважають, що нині найкращий час для укладення угоди про виведення американських військ з Іраку — упродовж двох років.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG