Доступність посилання

ТОП новини

Вибори, найімовірніше, перенесуть?


Представники різних політичних сил уважають, що провести 7 грудня вибори вже практично неможливо.

Так, у неділю член фракції Блоку Литвина, заступник голови Народної партії Олег Зарубінський не виключив перенесення строку проведення дострокових виборів Верховної Ради.

«Те, що Шлапак (перший заступник глави Секретаріату Президента) сказав, що Президент може дати день попрацювати Верховній Раді, говорить про те, що, очевидно, вже є не публічне рішення про те, що вибори можуть бути перенесені», – сказав депутат.

Зарубінський додав, що, за різними джерелами, можливі строки перенесення виборів коливаються від другої половини грудня до кінця січня.

«Дехто каже, що аж на січень. Але те, що вони відбудуться протягом грудня-січня, в мене особисто сумнівів немає», – зазначив він.

Лідер комуністів Петро Симоненко на з’їзді партії в неділю також висловив сумнів, що вибори відбудуться вчасно.

У тому, що вибори не відбудуться 7 грудня, також заявляли інші представники різних політичних сил, відомі політологи.

А ось що заявив у суботу в інтерв’ю Радіо Свобода народний депутат Тарас Чорновіл: «Я думаю, що сценарій буде наступним: вибори 7-го вже не відбудуться, відбудуться 28-го, власне, не відбудуться, явка буде нижча. Це вже український дрободан починається, потім ще одне голосування, яке дасть ще нижчу явку.

І після цього або оголошується, що Ради не може бути, і якась там конституційна асамблея, яка фактично не обирається, а призначається, заміняє Верховну Радую, призначає нам Конституцію і нові виборчі закони, за якими вже будуть так обирати, як при Союзі не обирали; або він відміняє свої укази, бо перший варіант – це більше є ідея Секретаріату, а ідея самого Ющенка – скасувати тоді укази і сказати: «Ну що, Україну може врятувати тільки знову якась коаліція. Раджу ще раз попробувати». І утвориться ця коаліція трьох. Але без мене уже.

Про те, коли відбудуться чергові дострокові вибори, не знають достеменно і в ЦВК.

Як повідомив у суботу член Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський, судові перипетії навколо указу Президента про розпуск і дострокові вибори парламенту жодним чином не стосуються самого виборчого процесу напередодні цих дострокових виборів, який ніхто не зупиняв.

Факт початку виборчого процесу закон пов’язує лише з оприлюдненням відповідного указу Президента, а цей указ було оприлюднено, наголосив Охендовський.

Відтак, додав він, «виборчий процес зараз триває для всіх його суб’єктів, які визначені законом про вибори народних депутатів України. Лише для ЦВК як головного організатора виборів існує заборона вчиняти будь-які дії, спрямовані на їхню підготовку».

Ідеться про таку заборону, яку наклав за позовом Блоку Юлії Тимошенко Київський окружний адміністративний суд.

У п’ятницю повідомили, що новостворений указом Президента на місці ліквідованого Київського окружного адмінсуду Центральний окружний адміністративний суд Києва скасував ту заборону суду – свого попередника.

Але, як повідомив удень у суботу Михайло Охендовський, ЦВК на другу половину дня ще не отримала цього рішення.

Водночас, вважає він, «точкою неповернення», яка визначить, чи можливо провести вибори 7 грудня, стане 22 жовтня.

Проведення дострокових парламентських виборів 7 грудня стане неможливе, якщо в середу наступного тижня не буде сформовано окружні виборчі комісії, сказав Охендовський.

Дотепер же, сказав він у суботу, ще не сталося нічого, що могло б уже унеможливити вибори 7 грудня, додав він.

Охендовський нагадав, що з кінцем дня в суботу минає термін, протягом якого політичні сили, представлені в нинішній Верховній Раді, мають право подати свої кандидатури до складу окружних виборчих комісій.

На день суботи це зробив тільки Блок «Наша Україна – Народна самооборона», сказав він.

Михайло Охендовський уточнив, що НУНС подав по 5 кандидатур до кожної з 225 окружних виборчих комісій.

Секретаріат завдає удару у відповідь: Виборам бути?

Дострокові вибори знову можна проводити – судову ухвалу про зупинення указу про вибори скасовано, повідомляють у Секретаріаті Президента.

Рішення Київського окружного адмінсуду, яке зупиняло чинність указу Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради VI скликання та призначення позачергових виборів, скасував у п’ятницю Центральний окружний адміністративний суд Києва, щойно створений повторно на місці повторно ліквідованого Київського окружного адмінсуду.

Керівник Служби з представництва в судах України інтересів Президента Руслан Кирилюк, який повідомив про це, наголосив, що, таким чином, перешкод для проведення позачергових виборів не існує.

Раніше Президент відновив Київський окружний адмінсуд і знову ліквідував його.

На інтернет-сайті голови держави оприлюднений указ № 940, датований п’ятницею, який скасовує попередній указ про ліквідацію Київського окружного адміністративного суду і створення замість нього Центрального і Лівобережного окружних адміністративних судів Києва.

Той указ про ліквідацію суду, який перед тим постановив зупинити чинність указу Віктора Ющенка про розпуск і дострокові вибори парламенту, раніше вже оскаржили депутати від Блоку Юлії Тимошенко, і його чинність теж була зупинена через суд.

Тим часом новий указ із наступним номером 941, але датований за четвер, серед іншого, знову ліквідовує Київський окружний адміністративний суд і знову створює замість нього Центральний і Лівобережний окружні адміністративні суди Києва.

Про можливе оскарження цього указу на вечір п’ятниці ще не повідомляли.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG