Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко пропонує створити уряд захисту від світової кризи


Під час недільного телезвернення до народу Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко запрпонувала створити коаліцію захисту від світової фінансової кризи за участю всіх фракцій парламенту та на її основі сформувати уряд.

Тимошенко сказала, що у понеділок, о 12:00, чекає всіх лідерів фракцій у парламенті для створення такої коаліції.

Прем’єр пропонує на базі нової коаліції «терміново переформатувати Кабінет міністрів, створити уряд захисту України від економічної кризи, надавши йому можливості негайно реагувати на світові виклики».

За словами Юлії Тимошенко, кожна фракція повинна надати для роботи в цьому уряді найкращих фахівців, в тому числі на міністерських посадах. «Така коаліція й уряд повинні діяти доти, доки загроза не буде відведена від країни і від світу. А потім робіть які завгодно вибори», – зазначила Тимошенко.

Тимошенко звернулася до Віктора Ющенка та лідерів фракцій з пропозицією «терміново відновити роботу Верховної Ради для миттєвого прийняття невідкладних законів, в тому числі – бюджетних».

Голова уряду наголосила на необхідності оголосити мораторій на будь-яке політичне протистояння. За словами лідера БЮТ, її політична сила виходить із політичного протистояння в односторонньому порядку і не буде реагувати на будь-яку політичну агресію.

Якщо політичні сили, сказала Прем’єр, продовжуватимуть займатися «критиканством і політиканством» на тлі кризи, «тоді наша команда самостійно протистоятиме кризі і захищатиме людей». Вона також запевнила, що «ніколи не залишить поле бою в час важких викликів для країни».

***

Пропозиція Юлії Тимошенко не викликала особливого ентузіазму в депутатів з інших парламентських фракцій. Представник Партії регіонів, економіст-міжнародник Олексій Плотников заявив в інтерв’ю Радіо Свобода у неділю: «Приємно, що нарешті Прем’єр визнала існування фінансової кризи. Навіть протягом вересня і початку жовтня були запевнення, що це десь там у світі криза, в Україні все гаразд. Що стосується всього іншого – це прагнення залишитися при владі. Це прагнення будь-якою ціною відмінити вибори з тим, щоб працював саме цей уряд, саме цього Прем’єр-міністра. Я не побачив нічого в цій заяві нового».

Нічого нового в заяві Юлії Тимошенко не почула і її колишня колега по демократичній коаліції, економіст з «Нашої України» Ксенія Ляпіна: «Це обставини, про які всім нам відомою. Нове лише те, що Юлія Володимирівна пропонує створити мега, суперкоаліцію, таку якусь величезну. Тільки я не зрозуміла, кого вона пропонує Прем’єр-міністром такого мега, суперантикризового уряду. Є логіка в тих висловлюваннях, які вона говорить, що під час кризи уряд, як ніколи, повинен бути тверезомислячий. В такому випадку просто треба його абсолютно змінити, і мусить бути якийсь Прем’єр, який не буде учасником наступних виборів».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG