Доступність посилання

ТОП новини

Провідна британська експертна фірма: спад виробництва в країні почався


Лондон – В останні три місяці стан британської економіки зазнав «драматичного погіршення». У Британії вже відбувається економічний спад, що триватиме до 2010 року. Таким є передбачення провідної британської незалежної фірми економічних прогнозів Ernst & Young Item Club.

У щойно оприлюдненому щоквартальному звіті фірми Ernst & Young Item Club мовиться, що наступного року британська економіка зазнає одновідсоткового спаду.

Представник фірми Гетал Мехта каже, що «нині економіка рухається в бік рецесії. Ми маємо цифри, що свідчать: економіка зазнає падіння. І подальше падіння відбуватиметься в наступні 3-4 квартали. Виглядає на те, що 2009 року загальне падіння економіки становитиме 1 відсоток. Також, найімовірніше, одужання економіки 2010 року буде повільним».

Єдиний позитив прогнозу британських фахівців полягає в тому, що має зменшитися інфляція, що дозволить зменшити й ставку банківського відсотка.

Прибутковість і надалі падатиме

У своєму прогнозі щодо британської економіки Ernst & Young повідомила, що дуже високі товарні ціни вже завдали удару по прибутках компаній. Прибутковість, очевидно, й далі падатиме, що змусить фірми зменшити обсяги інвестицій на 5 відсотків 2009 року.

Хоча недавні дії британськиого уряду з порятунку банків експерти вітають, вони водночас попереджають, що кредитна криза завдасть величезного удару по британській економіці. Навіть якщо ринки цінних паперів стабілізуються і знову почнеться рух капіталу у міжнародній фінансовій системі, все одно протягом наступного року відбуватиметься рецесія не лише в Британії, а й у глобальних масштабах, зазначає Ernst & Young.

Водночас фірма прогнозує, що зниження банківських ставок і рівня інфляції в комбінації із загалом сильною британською економікою забезпечать відносну короткотривалість рецесії, вона не буде глибокою.

До речі, Ernst & Young не єдина організація, яка вважає, що Британія вже переживає рецесію, яку зазвичай визначають як негативне економічне зростання два квартали поспіль. Недавній квартальний огляд стану 5 тисяч британських підприємств Британською торговельною палатою теж стверджує, що Британія переживає економічний спад.

Наслідками гальмування економіки є скорочення інвестицій та ріст безробіття. Досі найбільші втрати робочих місць були в сфері фінансів і житловому секторі, тобто в галузях, що безпосередньо пов’язані з іпотечною кризою. Але фахівці попереджають, що явище пошириться на інші ділянки.

На кінець 2009 року рівень безробіття сягне 5 відсотків, що вдвічі перевищить рівень кінця 2007 року. Згідно з Національним статистичним бюро, за літо число безробітних виросло на 164 тисячі порівняно з попереднім кварталом.

Це найстрімкіше зростання за 17 років.

(Лондон – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG