Доступність посилання

ТОП новини

Сенатор Обама попереду


Нью-Йорк – До президентських виборів у Сполучених Штатах залишається два тижні. Кандидат від Демократичної партії сенатор Барак Обама випереджає свого суперника, сенатора Джона МакКейна, республіканського кандидата. Це показують останні опитування громадської думки.

Опитування здійснюють практично щодня різноманітні інститути, фонди, дослідні центри, провідні газети, відділи новин всеамериканських телевізійних мереж тощо.

Результатів однакових нема, адже обдзвонюють вони різні прошарки населення і запитання ставлять теж різні, а від того, як формулюють запитання, багато в чому залежить відповідь. Але всі ці фонди й центри, від інституту Геллапа до Меморіального фонду Пью показують перевагу Барака Обами, щонайменше на 3-4 пункти, щонайбільше на 10-14.

У деяких штатах, таких як Огайо, з незначною кількістю етнічних меншин, МакКейн попереду. Треба також взяти до уваги той факт, що
Кандидат на президента США від Республіканської партії Джон МакКейн та кандидат на віце-президента Сара Пейлін
не всі відповіді щирі, подекуди політкоректність заважає казати відверто, за кого цей виборець віддаватиме свій голос. Але так чи інакше, за будь-якого розкладу, соціологи доходять висновку, що Обама веде перед і навряд чи результат зміниться радикально у перебігу останніх двох тижнів.

Обама має спеціальну охорону

Вперше за всю історію США у Білому домі може оселитися чорношкірий президент. Цікаво, як на можливість перемоги Обами реагують расисти, адже вони, як відомо, є в Америці. Безумовно, є, але їх справді небагато і вплив расистських ідей мінімальний, хоча екстремістських осередків чимало.

Досить назвати такі групи білих расистів, як «Ку-Клукс-Клан», «Ліга американських патріотів», «Національний авангард», «Американська націонал-соціалістична робітнича партія» тощо. Вони явно розгублені з огляду на той факт, що чорношкірий кандидат знаходить широку підтримку з боку білих виборців. Ось цікавий приклад. Білл Вайт, лідер неонацистської організації, у відверто розпачливому тоні говорить в інтерв’ю «Нью-Йорк Таймс»: «Ми бачимо напівчорного кандидата, фінансованого єврейськими грошима, проти білого кандидата, фінансованого єврейськими грошима, і обидва вони обстоюють ту саму політику. Тож ми стоїмо перед жахливим вибором». Він заявив, що його партія готує масовий тираж антиобамівських летючок. Але невдовзі після цього його заарештували у Вірджинії за погрози на адресу члена журі на судовому процесі.

Часи явно міняються. Дійшло до того, що Джеймс Ноулс, куклукскланівець, що відсидів за ґратами понад 20 років за участь у лінчуванні, сказав у телевізійному інтерв’ю, що Обама – потенційно прийнятний кандидат: «Люди хочуть голосувати за нього з огляду на його ідеї та правдивість, а не тому, що він афро-американець». Одначе лунають і відверті загрози на адресу Обами. Та ж таки неонацистська партія Білла Вайта поширює журнал, де на обкладинці Обама під снайперським прицілом.

Ще навесні минулого року, коли сенатор оголосив свій намір балотуватися на посаду президента, американський уряд виділив для нього охорону, хоча звичайно кандидата починають охороняти значно пізніше. Обаму постійно супроводжують агенти Secret Service і місця його публічних виступів заздалегідь ретельно перевіряють, так само як фільтрують учасників зборів та мітингів.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)
XS
SM
MD
LG