Доступність посилання

ТОП новини

Як впливає світова економічна криза на Україну?


Світ переживає фінансово-економічну кризу. У Британії, зазначають експерти, зменшуються обсяги інвестицій і зростає рівень безробіття. У Росії економічний спад призведе до зниження зарплат на 30%. А яким чином ця проблема зачепить українську економіку, і чи позначається вона на житті простих українців?

Чи є економічна криза в Україні?

Україна також відчуває фінансово-економічну кризу, це наслідок світових процесів, які поглиблюються і внутрішньою політичною кризою, вважає економіст Олексій Плотников. Найбільш вразливий промисловий сектор, зорієнтовані на експорт - металургійний комплекс, машинобудування. У вересні падіння виробництва тут склало 4%. «На відміну від країн з розвинутою ринковою економікою, у нас є 2 причини кризи, і одна іншу доповнює: це внутрішньо-політична криза і вплив світової фінансової кризи. Інфляція, коливання курсу гривні – ці явища пов’язані з українською ситуацією. А наслідками світової кризи є проблеми в банківській сфері та в експортоорієнтованих галузях». Адже, якщо на продукцію нема попиту на світовому ринку, то ціни знижуються. Українські виробники вже відчули, що попит падає. Найбільш болісно економічні негаразди переживають промислові підприємства. Сьогодні вони змушені скорочувати обсяги виробництва. Скажімо, Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча працює на 40-45 відсотків свої потужності. Наразі 2 з 5 доменних печей не працюють. Правління комбінату прийняло рішення не скорочувати кількість робітників, зазначає речник підприємства Сергій Магера. «Оплата праці зменшена у вересні на 5%, у жовтні буде вже зменшення, мабуть, на 20%. Гроші нізвідки не беруться, адже замовлень нема. Їх нема, бо, наприклад, наші покупці в США зараз перестали працювати».

Президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло вважає, що говорити про масштабну економічну і валютно-фінансову кризу, яку переживають західноєвропейські країни, в Україні поки зарано. Можна говорити лише про наростання нестабільності української економіки, яке цілком може найближчим часом перерости і в кризу.

Британські економічні негаразди

У Британії вже відбувається економічний спад, що триватиме до 2010 року. Таким є передбачення провідної британської незалежної фірми економічних прогнозів Ernst & Young Item Club, розповідає лондонський кореспондент Радіо «Свобода» Олекса Семенченко.

У щойно оприлюдненому щоквартальному звіті фірми Ernst & Young Item Club мовиться, що наступного року британська економіка зазнає одновідсоткового спаду.

Єдиний позитив прогнозу британських фахівців полягає в тому, що має зменшитися інфляція, що дозволить зменшити й ставку банківського відсотка. У своєму прогнозі щодо британської економіки Ernst & Young повідомила, що дуже високі товарні ціни вже завдали удару по прибутках компаній.

Хоча недавні дії британського уряду з порятунку банків експерти вітають, вони водночас попереджають, що кредитна криза завдасть величезного удару по британській економіці.

Водночас фірма прогнозує, що зниження банківських ставок і рівня інфляції в комбінації із загалом сильною британською економікою забезпечать відносну короткотривалість рецесії, вона не буде глибокою.

До речі, Ernst & Young не єдина організація, яка вважає, що Британія вже переживає рецесію, яку зазвичай визначають як негативне економічне зростання два квартали поспіль. Недавній квартальний огляд стану 5 тисяч британських підприємств Британською торговельною палатою теж стверджує, що Британія переживає економічний спад.

Наслідками гальмування економіки є скорочення інвестицій та ріст безробіття. Досі найбільші втрати робочих місць були в сфері фінансів і житловому секторі, тобто в галузях, що безпосередньо пов’язані з іпотечною кризою. Але фахівці попереджають, що явище пошириться на інші ділянки. На кінець 2009 року рівень безробіття сягне 5%, що вдвічі перевищить рівень кінця 2007 року. Згідно з Національним статистичним бюро, за літо число безробітних виросло на 164 тисячі порівняно з попереднім кварталом. Це найстрімкіше зростання за останніх 17 років у Британії.

Криза в світі – скорочення робочих місць в Україні

На ринку праці роботодавці скорочують кількість вакансій, в основному це банківська і страхова сфери, а також вища ланка управлінців, кажуть у кадрових агентствах. У порівнянні з минулим місяцем кількість запропонованих робочих місць знизилась на 15%, натомість зросла кількість пропозицій від шукачів роботи. Євген Тостенко, провідний менеджер з персоналу однієї з рекрутингових агенцій, розповідає, що зараз до них звертається більше людей, ніж є пропозицій. «Зараз ідуть певні скорочення. Ті, хто працює на виробничих підприємствах, дійсно бояться, тому віддаються роботі більше ніж раніше».

Зменшення обсягів кредитування населення призводить до масового звільнення персоналу фінансових установ, констатує двадцятип’ятирічний Євген, співробітник одного з київських банків. «Рік тому в багатьох банках набирали нових працівників для розвитку відділів надання кредитів масам. Зараз кредити не видають, тому, відповідно, штат співробітників, який був набраний, є для банку просто баластом. Штат управління раніше складав 100-150 людей, зараз залишилося біля 30».

У ситуації, яка нині склалася в українській економіці, уряд має переглянути бюджет і зменшити видатки, зазначає економіст Володимир Лановий. «Український уряд намагається приписати причини негараздів зовнішній кризі, але на жаль, слід звернути увагу на самих себе. Уряд має зробити бюджет профіцитним, щоб допомагати нашим банкам і підприємствам своїми інтервенціями».

У зв'язку з фінансовою кризою український уряд має намір скоротити соціальні витрати. Крім цього, повідомила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, Україна має отримати кошти від Міжнародного валютного фонду. Володимир Лановий вважає, що грошові вливання від міжнародних фінансових організацій - це довгострокова кабала. На його думку, уряд має знаходити ресурси зі власного бюджету.
  • Зображення 16x9

    Марічка Набока

    У 2004 році закінчила Український гуманітарний ліцей КНУ імені Тараса Шевченка. У 2010-му отримала диплом магістра журналістики Інституту журналістики КНУ імені Тараса Шевченка. Маю публікації в газеті «Громадський захисник», журналах «Книжник-review», «Київська Русь» та інших виданнях. Працювала в програмі «Підсумки» на телеканалі «Ера». На Радіо Свобода – з 2007 року. Коло професійних зацікавлень: права людини, українська культура, волонтерський рух.

XS
SM
MD
LG