Доступність посилання

ТОП новини

Грузія отримає 4,5 мільярди донорських доларів


Брюссель – Євросоюз, багаті держави-донори та світові фінансові структури сьогодні зосередилися на руїнах та жертвах грузинсько-російської війни. Постраждала від конфлікту Грузія, на думку експертів, потребує на відбудову більше трьох мільярдів доларів. Проте, протягом наступних трьох років Грузія отримає аж чотири з половиною мільярди доларів, вирішили міжнародні донори. Конференція, що відбулася у Брюсселі, зрештою, мала на меті не лише зібрати кошти на післявоєнну реконструкцію. Це також стало символом політичної підтримки всієї територіально цілісної Грузії. Росію на конференцію не запросили.

«Коли скласти разом усе, що ми зібрали для Грузії, це становитиме 4,55 мільярда американських доларів. Мушу зазначити, що це набагато більше, ніж ми сподівалися. Тому, гадаю, це є справді радісний день», – оголосила по закінченні конференції міжнародних донорів комісар з питань зовнішніх відносин та європейської політики сусідства Беніта Фереро-Вальднер.

Росію не запросили через «інший погляд»

Єврокомісія та Світовий банк скликали до Брюсселя близько 70 країн-донорів та організацій. Представників Росії серед запрошених не було. «Москва має інший погляд... А саме: на територіальну цілісність Грузії», – така причина її відсутності, згідно з коментарями представників Єврокомісії. Інше пояснення, яке раніше прозвучало в коментарях брюссельських політологів: про це попросив офіційний Тбілісі.

Грузинські діти оздоровлюватимуться на Волині


Україну на конференції представляв заступник голови зовнішньополітичного відомства Костянтин Єлисєєв. Він заявив, що Грузія отримує українську гуманітарну допомогу від самого початку конфлікту на Кавказі. Вже упродовж першого тижня після кризи Україна надала 10 мільйонів доларів на відбудову зруйнованої грузинської інфраструктури.

Та це був лише початок, зазначив український дипломат: «Наш уряд ухвалив спеціальне рішення надати Грузії до кінця цього року додаткових 10 мільйонів доларів на економічну та соціальну відбудову. До того ж, ми проводимо програму оздоровлення та реабілітації грузинських дітей. Перші 200 дітей уже відпочивали в Криму. Наступна сотня юних мешканців міста Ґорі пройде курс реабілітації на Волині, що на Заході України», – повідомив сьогодні заступник міністра закордонних справ Костянтин Єлисєєв.

«Донорська допомога спровокує корупцію» – опозиція Грузії

Цікаво, що сума, яку узгодили донори, призначена для всієї Грузії. Тобто, включно з Південною Осетією та Абхазією. Конференція об’єднала грошову допомогу трьох видів. Зокрема, «термінову» – суму, потрібну на облаштування переміщених осіб та біженців, яких налічується близько 65 тисяч. Також фінансуватиметься реконструкція найважливіших об’єктів та соціальні потреби. І остання допомога стосуватиметься додаткових потреб.

Прем’єр-міністр Грузії Ладо Ґурґенідзе зазначив, що додаткові суми допомоги належить використати на допомогу приватному сектору, відбудову транспортної та енергетичної мереж.

Водночас до донорів з відкритим листом звернулися представники грузинської опозиції, закликавши надати також кошти на розвиток демократії.

Вони застерегли про небезпеку нецільового використання грошей та можливої корупції. «Фінансова допомога повинна використовуватися на основі прямих каналів, з максимальною прозорістю та використанням механізмів суворого контролю», – мовиться у відкритому листі.

Побоювання щодо нецільового використання грошової допомоги міжнародних донорів висловлювали також деякі європейські політики.

(Брюссель – Прага – Київ)
XS
SM
MD
LG