Доступність посилання

ТОП новини

Янукович у Криму: пройшла любов, прив’яли квіти...


Під час зустрічі з партактивом
Під час зустрічі з партактивом

Сімферополь – Лідер української опозиції, голова Партії регіонів Віктор Янукович у середу відвідав Крим, де його однопартійці останні кілька років перебувають при владі. Для зручності його однопартійці в керівництві Верховної Ради АРК навіть перенесли відкриття чергової сесії місцевого парламенту. Але традиційно теплого прийому Віктор Янукович в Сімферополі усе ж не отримав.

У Віктора Януковича 22 жовтня була традиційна програма, з якою він прибував до автономії під час усіх минулих виборчих кампаній – зустріч зі студентами і викладачами Кримського аграрного університету, участь у Всекримських зборах депутатів, обраних від Партії регіонів, відвідання одного із храмів Сімферополя і виступ на кримському державному телеканалі. Єдине, чого не було, – натовпів збуджених прихильників. Біля Українського театру в Сімферополі, де Віктор Янукович зустрічався з партактивом місцевих «регіоналів», його зустрічали лише півсотні організованих активістів партії.

Мітинг проти Януковича
Зате удвічі більше прихильників Конгресу російських громад Криму зранку зібралися біля стін Верховної Ради Криму, де на адресу Віктора Януковича і Партії регіонів звучали вигуки «Ганьба!» і «Геть зрадників!». Близько сотні активістів Конгресу російських громад Криму та інших проросійських організацій півострова сьогодні протестували проти приїзду до Сімферополя лідера «регіоналів».

Янукович – «зрадник»?

Учасники акції протесту звинуватили Віктора Януковича у «зраді інтересів російського народу Криму». Один із організаторів акції Сергій Шувайников заявив на мітингу, що проросійські організації Криму і Севастополя «висловлюють недовіру Партії регіонів, блоку «За Януковича!» у парламенті автономії і самому Віктору Януковичу, який за два з половиною роки, перебуваючи при владі та в опозиції, не виконав жодної своєї передвиборної обіцянки – ні з захисту російської мови, ні зі зміцнення дружби з Росією, ні з відстоювання прав росіян–громадян України».

Поріділі шеренги «регіоналів»
Втім, сам Віктор Янукович у Сімферополі темі російської мови таки приділив певну увагу. На зустрічі з партактивом він висловив обурення діями помаранчевої влади стосовно російської мови: «Чого варті ці ігрища довкола приниження російської мови в Україні! Чому знущаються сьогодні над дітьми, які пішли до першого класу, над студентами, які закінчують вузи, російськомовні! Чому така дискредитація?! Це пряме порушення прав людини!», – заявив Віктор Янукович і пообіцяв не розпалювати міжнаціональної ворожнечі в Криму між російськомовним населенням та іншими етнічними групами Криму, а також не допустити «дискредитації кримських татар».

Місцеві оглядачі відзначають, що в Криму Партія регіонів останнім часом значно втратила у популярності. Її електоральна підтримка в автономії, за даними соціологічних опитувань, проведених у вересні нинішнього року, знизилася до 24%. І це при тому, що під час парламентських виборів 2006 року Партія регіонів набрала тут 43% голосів, а під час президентських виборів Віктор Янукович отримав аж 82%.

У Сімферополі лідер «регіоналів» заявив, що виступає за невідкладне проведення позачергових виборів Верховної Ради України, щоб «негайно усунути від влади» уряд Юлії Тимошенко.

(Сімферополь – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

XS
SM
MD
LG