Доступність посилання

ТОП новини

«Повстанський туризм» – путівник стежками УПА


На Касовій горі біля с.Бовшів Галицького району в минулому році відкрито відновлену криївку, в якій у 1946 р.
На Касовій горі біля с.Бовшів Галицького району в минулому році відкрито відновлену криївку, в якій у 1946 р.

Івано-Франківськ – Вісім маршрутів, пов’язаних з історією УПА, пропонує туристичний путівник «Стежками Української Повстанської Армії», виданий в Івано-Франківську. Це майже сотня прикарпатських населених пунктів, де є музеї, пам'ятники учасникам визвольних змагань, криївки, цвинтарі. Та видання не лише екскурсійно-довідкове і розраховане не тільки на туристів.

Майже рік наприкінці 40-х у с.Княгиничі Рогатинського району жив у підпіллі головнокомандувач УПА Роман Шухевич. І майже піввіку ніхто з княгиницьких людей не знав про цю конспіративну штаб-квартиру під назвою «Короленко». Підшукали її досвідчені підпільниці: референт Українського Червоного Хреста Катерина Зарицька та провідник Львівської жіночої мережі ОУН Ольга Ільків, інші повстанці обладнали «бункер під пєцом» (пічкою), хоч і вони не знали, для кого. Дізнатись про все це можна в меморіальному музеї Романа Шухевича, який очолює вчитель історії, керівник краєзнавчого гуртка Княгиницької школи Ярослав Бурак. Тут зібрано чимало архівних матеріалів, світлин, старих речей.
Пам’ятник жертвам комуністичного терору в с.Космач споруджено на кошти краєзнавця Лук'яна Вардзарука; викарбувані імена 152 уродженців Космача та трьох некосмачан.


«Є швейна машинка. Шила на ній мати Ольги Ільків Розалія. Кажуть, що шила не дуже важно, але це було прикриття, що вроді би вони заробляють собі на прожиття. Про конспіративну квартиру ніхто не знав у селі. Знали, що живуть переселенці з Польщі, в бідній селянській хаті. Та й прикриття було добре – з тої сторони жив голова сільради з сім'єю. Все це було під носом енкаведистів», – каже керівник краєзнавчого гуртка Княгиницької школи Ярослав Бурак.

Музей-конспіративну штаб-квартиру в Княгиничах було відкрито в минулому році до 100-річчя від дня народження Романа Шухевича. Тож як туристичний об'єкт він порівняно новий.

Вісім маршрутів – усіма районами

У путівнику «Стежками Української Повстанської Армії» зібрані дані про майже сто населених пунктів Прикарпаття, пов'язані з визвольними змаганнями, 12 музеїв, численні пам'ятники борцям за волю України, могили, криївки, бункери. Кожний з восьми маршрутів – «Батьківщина Степана Бандери», «Повстанська Бойківщина», «Підпілля Придністровського краю» та інші – ілюстрований картою і світлинами (їх більше 300). Хоча це не традиційний тоненький путівник-карта, – каже заступник керівника науково-редакційного відділу «Звід пам'яток історії та культури України. Івано-Франківська область» Ростислав Гандзюк.

«Даються як маршрути туристичні, так і коротка історія – чи про місце, чи про подію».

Туристи специфічні – пластуни або східняки

Архітектурно-меморіальний комплекс Степана Бандери в с.Старий Угринів Калуського району.
Путівник на 200 сторінках незвичний і тим, що потребуватиме «свого» туриста. Розраховують, що, крім прихильників ностальгічного туризму, це зацікавить гостей зі Східної України, які захочуть відкрити для себе такі сторінки історії, хоча б для того, аби розвіяти численні міфи. А ще для пластунів, які зможуть мандрувати повстанськими маршрутами. І матиме це не лише пізнавальне значення, – каже Ростислав Гандзюк.

«Щоб школярі, пластуни ішли по цих місцях, по-перше, вивчали історію, знайомилися з повстанським рухом і одночасно доглядали могили, відновлені криївки. Вони в поганому стані, занепадають. А з часом що буде?»

Тираж туристичного путівника «Стежками Української Повстанської Армії» невеликий – тисяча екземплярів. Передані книги управлінню туризму. У продажу їх не буде.

(Івано-Франківськ – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG