Доступність посилання

ТОП новини

Крим продовжує дискутувати про ЧФ Росії після 2017-го


Сімферополь – «Фатальною помилкою», «ножем у спину», «зрадою» і «порожніми словами» – переважно так у Криму цього тижня називали заяву віце-прем’єр-міністра російського уряду Сергія Іванова про те, що Чорноморський флот Росії піде із Севастополя у 2017 році, якщо Україна не продовжить термін оренди військово-морської бази. Таку заяву російський високопосадовець зробив в інтерв’ю Бі-бі-сі 19 жовтня. До сьогодні кримські політики та екперти жваво обговорюють заяву Сергія Іванова.

Слова російського високопосадовця, якого досі вважали «яструбом кремлівської політики», про те, що Росія не претендує на Севастополь і виведе звідти свій флот, якщо Київ вимагатиме цього у 2017 році, стали шоком для багатьох проросійських політиків Криму.

Перший секретар кримського рескому Компартії України Леонід Грач саму ідею виведення Чорноморського флоту Росії з території півострова назвав «капітуляцією» і «зрадою інтересів Росії» та порадив Сергію Іванову «трохи розширити свої знання з історії та згадати, скільки російської крові пролито за Севастополь, за Крим», – заявив український комуніст.
Голова проросійської організації «Вєра» Святослав Компанієць


Голова проросійської організації «Вєра» Святослав Компанієць висловлювання віце-прем`єра Росії назвав «підлим» ударом і плювком у бік багатостраждального російського народу Криму» і запропонував зустрічати Сергія Іванова у Севастополі «винятково протухлими яйцями». «Російські націонал-патріоти розцінюють це як черговий удар ножем у спину російській громадянській самоорганізації Криму, зрадженій Кремлем. Сьогодні росіянам слід сподіватися лише самим на себе», – сказав Святослав Компанієць.

Лідер Конгресу російських співвітчизників Сергій Шувайников
Лідер Конгресу російських співвітчизників Сергій Шувайников припустив, що кремлівські політики ведуть якусь гру щодо України, знову кидаючи напризволяще українських росіян, яких, обнадіявши, обманули: «Це лише дипломатичний крок. На жаль, Іванов та інші російські політики не розуміють, чим дихають сьогодні російські мешканці Криму і Севастополя», – переконаний Сергій Шувайников.

Москва лише заспокоює Захід?

Голова Севастопольської міськради, «регіонал» Валерій Саратов слова Іванова не прокоментував, але заявив, що постановка питання про приналежність Севастополя стане «критичною крапкою у стосунках Києва та Москви і пришвидшить входження України до НАТО».

Микола Семена
«Спробою зберегти обличчя за поганої гри» назвав заяву російського урядовця кримський експерт Микола Семена: «Погана гра – це агресія Росії в Грузії, яка зіпсувала її імідж. І Росія намагається різними способами його врятувати», – вважає Микола Семена.

Схожу думку в інтерв’ю Радіо Свобода висловив і сімферопольський політичний журналіст Валентин Карайван: «Фактично заява була зроблена для Заходу: сказати, що Росія не агресивна країна, особливо, після подій на Кавказі, що вона дотримується своїх міжнародних зобов’язань. І таким чином Захід просто заспокоїться», – сказав Валентин Карайван.
Валентин Карайван


Тим часом лідери кримських проросійських організацій розкритикували наступну заяву російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова про те, що Москва запропонує українській стороні нові умови для продовження термінів перебування Чорноморського флоту Росії на базі в Севастополі після 2017 року.

За словами Святослава Компанійця, не варто підвищувати плату за оренду Севастопольської бази. Треба лише довести російський статус Севастополя і Криму, вважає проросійський радикал.

(Сімферополь – Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG