Доступність посилання

ТОП новини

«Валютний стрибок». Долар зростає уже не перший тиждень


Один з обмінних пунктів у центрі столиці, 23 жовтня 2008р.
Один з обмінних пунктів у центрі столиці, 23 жовтня 2008р.

У деяких обмінниках Києва курс долара перетнув сьогодні знакову позначку в шість гривень і ознак гальмування цього стрибка не видно. Долар зростає вже не один тиждень. Якими є наслідки цього зміцнення “зеленого” для України загалом і кожного українця окремо? Скільки ще може тривати цей стрибок? Чому в Україні взагалі дорожчають « зелені»?

В обмінниках столиці…

Сьогодні в обмінних пунктах Києва долар продають – майже за 6 грн., в оптово-роздрібних пунктах обміну – 5,9 грн.. Купують же американський долар - за 5,7 грн.. Це при тому, що офіційний курс Національного банку на цей день – 5,09 грн. за долар. Зі столичних обмінок повернулася кореспондентка Радіо Свобода Наталка Коваленко.

###########################

Вкінці вересня офіційний курс становив 4,85 грн.. Майже на 1,5 грн. «зелений» став дорожчим за останній місяць.

Ще у вересні за 1 долар в обмінниках Києва давали 4,65 грн.. З кінця вересня до 13 жовтня він зріс на 40 копійок. Коли Національний банк постановою заборонив банкам достроково видавати депозити і збільшувати кредитування, курс долара дещо знизився, але лише на декілька днів.

Упродовж останнього тижня долар піднявся з 5,35 грн до 5,5 грн. і лише за вчора він зріс у середньому на 30 копійок.

Експерти прогнозують, що офіційний курс долара під новорічні свята може становити вище 6 грн., а в обмінниках вище 6 грн. можемо побачити вже за тиждень.

###########################

Львівські банки сьогодні не продавали долар навіть за 6.10 грн.

Сьогодні курс долара у Львові становив від 5.85 до 6.10. Однак переважна більшість банків не продавали американську валюту. Як на це реагують львів’яни, розповідає кореспондентка Радіо Свобода Галина Терещук. «Для багатьох львів’ян зростання курсу долара дуже відчутне. Адже більшість приватних оплат у Львові здійснюється в американській валюті. Скажімо, оренда офісу чи помешкання. Також ціни на продукти у Львові прив’язані до курсу долара. Відтак продукти знову дорожчають».

Причини різкого зміцнення долара в Україні

Ажіотажний попит на долари серед населення плюс бажання комерційних банків та всіх, хто може похвалитися заощадженнями у доларах, притримати цю валюту до кращих часів. Таким чином пояснює причини різкого зміцнення долара в Україні експерт Олена Білан. «Вони не знають, яка ситуація буде завтра, але очікують збільшення девальвації, тому притримують свої валютні надходження, які в них є. Зараз ми спостерігаємо, що люди не можуть купити долари і курс гривні падає. Наслідки зростання долара стосовно гривні відчує лише людина, яка має певні зобов’язань (наприклад, кредит в іноземній валюті)».

Ярослав Солтис, колишній заступник голови правління НБУ, теж вважає, що основними причинами доларового скачка є ажіотаж і навіть паніка серед населення. «Навіщо людям долар? Хто їде в Америку жити чи працювати? Люди, забравши готівкою свої накопичення з українських банків, які були в гривнях, хочуть зберегти їх у цій валюті. Ці гроші не йдуть у справу. Їх конвертують і накопичують».

Що робить Нацбанк для підтримки гривні?

До якої межі ще може подорожчати долар, зараз говорити зарано, констатує директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин. Багато що залежить від Нацбанку. «Скільки це триватиме, залежить у багатьох аспектах від Нацбанку. Тільки-но Нацбанк оголосив про припинення видавання дострокових депозитів, так ситуація і стабілізувалася. А тривала вона недовго, тому що не відбулося стабілізації на готівковому ринку. Тому якщо буде комплекс послідовних дій, це має закінчитися швидко».

Національний банк має достатньо резервів для стабілізації становища гривні, констатує Ярослав Солтис, колишній заступник голови правління НБУ. «На жаль, НБУ продає долар дешевше реального ринкового курсу. Є два шляхи в цій ситуації: продавати готівку по максимальному курсу або викуповувати іноземну валюту в Центрального банку».

Економічна ситуація в Україні є такою, що давати поради про те, в якій валюті людям краще тримати гроші, не варто, стверджує директор Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.

Деякі інші експерти радять тримати гроші і у гривнях, і в доларах, і в євро, якщо є така можливість. А кредити брати у тій валюті, в якій отримуєте свої постійні доходи.


У чому Ви тримаєте свої заощадження: у гривні, в доларах чи якійсь іншій валюті?
Олександр, директор підприємства: У гривні, бо я українець, і мені не треба іншої валюти.
Алла, косметолог: Не вигідно купувати долар сьогодні. Він такий нестабільний. Заощадження тримаю в гривнях.

Віталій, бармен: Я зберігаю в доларах. Не можу пояснити, чому. Напевне, менталітет такий у нас.
Марина, викладач: Зберігаю в гривнях гроші. Я продала дачу і поклала всі гроші в гривнях у банк.
Віктор, держслужбовець: Заощадження в грошах практично не зберігаю. Я відразу вкладаю в нерухомість або в гривнях на службових картках.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG