Доступність посилання

ТОП новини

Верховна Рада впритул наблизилася до антикризових законів


Київ – Депутати вирішили відкласти на завтра розгляд антикризових законопроектів та змін до бюджету на поточний рік. Сьогодні Верховна Рада затвердила порядок денний завтрашнього пленарного дня. Завтра мають розглянути не лише урядовий, а й два альтернативні антикризові законопроекти.

Про беззастережну підтримку урядового антикризового законопроекту наразі каже лише фракція БЮТ та частина нашоукраїнців. Фракція Партії регіонів налаштована до урядового антикризового проекту дуже критично. «Ми не підтримуємо пропозиції влади, – каже депутат від фракції ПР Нестор Шуфрич, – які можуть спровокувати подальше погіршення економічної і, як наслідок, соціальної ситуації в країні. Ми запропонували свій пакет рішень, які, на наш погляд, дадуть можливість стабілізувати ситуацію».

Регіонали називають урядовий законопроект не інакше як мародерським. Мовляв, питання приватизації там вирішується в обхід Фонду держмайна і всупереч чинній процедурі. Також опозиціонери наголошують на певних нелогічностях.

Зокрема, депутат-регіонал Олена Лукаш звернула увагу на те, що акциз на етиловий спирт у цілому підняли, але акцизу на вироби з виноградного спирту взагалі немає. Не зрозуміло, чи то йдеться про неуважність при розробці законопроекту, чи то про надто відвертий лобізм.

Литвинівці проявляють лояльність

Позиція фракції Блоку Литвина менш критична. «Треба голосувати за кожну позицію окремо, – каже Володимир Литвин. – Є частина питань, які конче потрібно підтримати, а є й такі, котрі ні за яких обставин підтримувати не можна».

Ймовірно, сьогоднішній вечір присвятять переговорам між політичними силами щодо узгодження позицій. Сьогоднішній день показав, що депутати налаштовані не лише на подолання кризи, а й на продовження політичної боротьби.

Зокрема, дещо дивно виглядали заклики депутатів від фракції БЮТ, яка блокує трибуну, припинити політиканство та безлад і почати роботу. На це опоненти їм зауважили, що, власне, саме БЮТівці вже третій день і блокують роботу парламенту.

Цілком імовірно, що й завтра не обійдеться без подібних, суто політичних моментів у роботі парламенту.

(КиївПрага)

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG