Доступність посилання

ТОП новини

Мешканці Львівщини бояться можливого безробіття


Львів – Світова фінансова криза вже відчутна в усіх українських регіонах. Щоб не скорочувати персонал, підприємства Львівщини наразі відправляють людей у відпустки, або ж зменшують робочий день. У такий спосіб намагаються скорегувати фінансові питання. Водночас на Львівщині зростають ціни на продукти харчування. Якою є ситуація і прогнози місцевих економістів?

На «Львівській залізниці» зменшений робочий день на одну годину. Відтак за тиждень назбирається цілий робочий день. Службовців про це попередили заздалегідь. Як розповіла одна з працівниць залізниці, це дасть змогу не скорочувати штат на 20%.

Через світову фінансову кризу найбільший замовник заводу «Леоні» (з німецькими інвестиціями) фірма «Дженерал моторс» зменшує замовлення. Відтак «Леоні» мусило призупинити виробництво. Частина робітників, а це переважно жінки зі Стрия та сіл району, зараз в оплачуваній відпустці.

Нікого з працівників не звільнили. Керівництво заводу сподівається, що ситуація стабілізується. Залишитись без роботи для жінок у районі означає напівголодне існування їхніх родин.

Чимало галицьких родин уже відчули фінансову кризу в Європі

Впливає світова криза і на галицькі родини, чиї рідні працюють за кордоном і щомісяця фінансово допомагають близьким в Україні.

Мама Марти 7-ий рік працює в Іспанії. Вона щомісяця допомагає доньці і двом онукам як грішми, так і продуктами та одягом. Зарплата у чоловіка Марти нижча середньої. Їм навіть страшно уявити, щоб могло бути, якби мама в Іспанії втратила працю. «Звісно, було б тяжко, мусили б виживати. Мама телефонувала, що в Іспанії на підприємстві затримали виплату зарплати на 2 дні і всі були налякані. Але заплатити, як завжди».

На Львівщині найбільше постраждає малий і середній бізнес

Світова фінансова криза матиме жахливий вислід в українських регіонах, каже заступник голови комісії економічної політики Львівської міськради Петро Соболь. Адже вона співпадає з внутрішньою політичною кризою в державі. Тому можна очікувати безробіття, каже Петро Соболь.

Адже на Львівщині, у Львові немає великих промислових заводів. Тому найбільше постраждають малий і середній бізнес. А в ньому зайняті майже більшість людей працездатного віку.

«За останні 17 років у Львові в області не спостерігалось , ані економічне зростання, ані інвестиційного буму. Якщо не буде вирішене найближчим часом кредитування сектору економіки, це може привести до суттєвих наслідків. На Західній Україні може бути зруйнований малий і середній бізнес, які без наявного кредитного ресурсу пропадуть, не дадуть собі раду. Будуть зараз затримки зарплати на тиждень, місяць і більше і приведе до банкрутства. Треба зменшити податкове навантаження», – каже Петро Соболь.

Якщо в 90-их від економічної кризи галичан рятувала сусідня Польща, куди вони возили різноманітні товари і привозили валюту, продукти, одяг, то нині отримати візу, щоб перетнути кордон ЄС, – доволі складно. Відтак, за словами місцевих експертів, можливий соціальний вибух, якщо не запрацює фахова антикризова програма.

(Львів Київ Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG