Доступність посилання

ТОП новини

Парламент шукає шляхи виходу з кризи


Народний депутат вивчає карикатури своїх колег під час засідання Верховної Ради 21 жовтня 2008 р.
Народний депутат вивчає карикатури своїх колег під час засідання Верховної Ради 21 жовтня 2008 р.

Київ – Сьогодні Верховна Рада України має розглянути зміни до бюджету, які стосуються фінансування позачергових виборів. Другим питанням у порядку денному стоїть урядовий законопроект щодо мінімізації впливу світової фінансової кризи на економіку України. Його розглядатимуть разом з альтернативними документами.

Напередодні успішного голосування за порядок денний сьогоднішнього засідання Верховної Ради України відбулося засідання опозиційного уряду. Опозиційний прем’єр-міністр Віктор Янукович розкритикував дії чинного уряду і запропонував розробити власний план виходу з фінансової кризи.

«Перш за все вони повинні визнати, що вони зробили з країною. І тільки після цього можна з ними сідати за стіл і про щось домовлятися. А другий шлях – це негайно звільнити уряд від своїх обов’язків, призначити сьогодні антикризовий уряд і йти на вибори», – заявив лідер Партії регіонів Віктор Янукович.

Закони мають обговорюватися постатейно

Саме сьогодні депутати мають ухвалити зміни до бюджету, які стосуються фінансування виборів. А потім уже розглянуть пакет антикризових законопроектів. Причому блок Володимира Литвина виступає за те, щоб їх обговорювати не загалом, а по кожній позиції.

«Є ряд пропозицій, які необхідно підтримати. Водночас категорично є неприйнятними ряд запропонованих новацій, якими намагаються за рахунок людей вирішити проблеми безгосподарності і бездіяльності української влади. Зокрема це стосується заморожування мінімальних зарплат і прожиткового мінімуму», – пояснює Володимир Литвин.

А голова фракції «Наша Україна – Народна Самооборона» В’ячеслав Кириленко вірить, що сьогоднішнє голосування буде позитивним: «Не можна економічну кризу розв’язувати окремо від політичної. Тому давайте всі ці законопроекти, які внесені до порядку денного, спокійно обговоримо, проголосуємо, ухвалимо відповідні рішення, і далі підемо до людей, щоб перед ними тримати іспит. Бо в інакший спосіб парламентську кризу не розв’язати».

Єдине, що може завадити ухваленню цих відповідних рішень, це наполягання БЮТ, щоб кожен депутат голосував сам за себе. Про це з парламентської трибуни заявив депутат Валерій Писаренко.

(Київ – Прага)
XS
SM
MD
LG