Доступність посилання

ТОП новини

Німецька преса про розширення НАТО й відносини з Китаєм


Китай -- Зустріч канцлера Німеччини Анґели Меркель у аеропорту Пекіна, 23 жовтня 2008 р.
Китай -- Зустріч канцлера Німеччини Анґели Меркель у аеропорту Пекіна, 23 жовтня 2008 р.

Берлін – Серед головних тем, на які звертає увагу німецька преса, – європейсько-азійський саміт у Пекіні. Крім того, газети пишуть про суперечку навколо розширення НАТО.

«Вашингтон тисне, але європейські союзники в НАТО намагаються виграти час» – під такою назвою газета «Frankfurter Allgemeine Zeitung» опублікувала матеріал німецького політолога Лотара Рюля. Автор застерігає від якихось поспішних кроків у питанні розширення альянсу. Тим більше, зауважує експерт, європейські уряди досі не мають тут єдності.

Розширення НАТО потребує ґрунтовних дискусій

Політолог пропонує дочекатися завершення президентських виборів у США і «розумно використати цей час для спокійних міркувань та ґрунтовних дискусій про можливі наслідки розширення НАТО на Кавказі, а також у Східній Європі». Рюль не забув згадати й про урядову кризу в Україні, яка дає альянсу можливість «передихнути від американської політики, яка проводилася досі».

На тлі глобальної фінансової кризи найбільше уваги німецькі газети нині приділяють європейсько-азійському саміту в Пекіні й візиту канцлера Німеччини Анґели Меркель до КНР.

Газета «Hannoversche Allgemeine Zeitung» звертає увагу на те, що в день, коли китайське керівництво хотіло виступити в ролі щирого господаря, Європарламент нагородив премією імені Сахарова китайського правозахисника Ху Цзя. «Те, що раніше призвело б до хвилі обурення, китайське керівництво тепер розглядає як речі, які не заважають покращанню контактів», – коментує видання й додає: «Так само й Захід: німецькі автомобілебудівники раді тому факту, що після обвалу на американському ринку принаймні ще в Китаї вони і надалі можуть похвалитися хорошими показниками збуту.Очевидно, китайці та європейці зрозуміли, що, попри всю різницю систем, вони сьогодні як ніколи залежать одне від одного».

Китай як стабілізуючий фактор

Газета «Neue Ruhr Zeitung», зокрема, пише: «У світовій економіці Китай уже тісно переплетений із Заходом, а завдяки фінансовій кризі вага Пекіна зросла ще більше. Комуністичний велетень зі своїми валютними резервами проявив себе стабілізуючим фактором, а не зловтішним агітатором».

(Берлін – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG