Доступність посилання

ТОП новини

Переговори про звільнення екіпажу «Фаїни» – вже під загрозою?


Переговори щодо звільнення з піратського полону в Сомалі судна «Фаїна» поставлені під загрозу, заявили сьогодні, за повідомленнями, керівники роботи судна.

Як повідомляє агентство УНІАН з посиланням на російське агентство ІТАР-ТАСС, у поширеній сьогодні заяві керівництва одеської компанії «Томекс тім», яка керує роботою судна, відзначили, що процес переговорів «знову поставлений під загрозу спробами втручання інших сторін».

Йдеться про нібито зусилля уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Ніни Карпачової, яка прибула до сусідньої з Сомалі Кенії і йде, за словами «Томекс тім», на «неузгоджені спроби почати свої власні переговори з піратами».

25 вересня пірати захопили біля берегів Сомалі судно «Фаїна», у складі екіпажу якого – 17 громадян України. На борту судна – 33 танки Т-72, гранатомети, зенітні установки і боєприпаси, які Україна продала Кенії.

Судно перебуває під спостереженням декількох американських кораблів, завдання яких – не допустити вивантаження зброї на берег.

Пірати, за різними даними, вимагають від 8 до 20 млн. доларів викупу за моряків.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова має інший погляд на свою діяльність задля визволення судна й екіпажу.

Зокрема, за повідомленнями, в ході переговорів 25 жовтня вона вирішила питання про доставку на судно продуктів і питної води.

Український омбудсмен провела багато зустрічей з посадовцями Кенії, серед яких спікер парламенту, міністр оборони і начальник генерального штабу, а також з Надзвичайним і Повноважним Послом США в Кенії Майклом Ранеберґером, координатором програм розвитку ООН в Кенії Еніасом Чумою, представником Верховного комісара ООН з питань біженців з Сомалі Ґільєрмо Беттоккі.

Враховуючи результати всіх переговорів, Уповноважений з прав людини вважає, що переговорний процес щодо звільнення екіпажу «Фаїни» вийшов на вирішальну стадію.

Досягнута згода щодо підключення ради старійшин племен до переговорного процесу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG