Доступність посилання

ТОП новини

Україна отримає кредит МВФ у розмірі $16,5 мільярдів


Міжнародний валютний фонд і уряд України досягли принципової угоди про виділення Києву кредиту в розмірі 16,5 мільярдів доларів. Про це мовиться в опублікованій в неділю заяві голови фонду Домініка Стросс-Кана.

«Програма спрямована на повернення України до економічної стабільності. Керівництво країни має намір вирівняти платіжний баланс і понизити залежність держави від зовнішніх економічних чинників, а також знизити інфляцію», – повідомив Д. Стросс-Кан.

Кошти будуть виділені після того, як досягнуту угода з керівництвом України схвалить Рада директорів МВФ, а в країні будуть внесені необхідні зміни в банківське законодавство.

Кредит розрахований на два роки і має бути схвалений радою директорів МВФ.

Раніше в неділю Нацбанк та Міністерство фінансів повідомили, що Україна досягла домовленості з місією МВФ щодо аспектів економічної програми, яка, за умови схвалення Радою Директорів МВФ, дає можливість Україні отримати позику МВФ для підтримки економічної стабільності країни в умовах світової фінансової кризи.

У повідомленні зазначалося, що надання фінансової підтримки МВФ залежатиме від проведення низки заходів економічної політики. Вони мають бути спрямовані на вирівнювання платіжного балансу у зв’язку із зміною кон’юнктури на світових ринках. Йдеться також про збалансування бюджету та запровадження комплексних заходів щодо підтримки банківського сектору України, включаючи прийняття законодавчих змін. Зміни ці повинен ухвалити найближчим часом український парламент.

Також, за даними Мінфіну та НБУ, підтримка з боку МВФ відкриває шлях до прискореної співпраці України з іншими міжнародними фінансовими організаціями та на двосторонній основі. Це також дає змогу посилити довіру приватних інвесторів та забезпечити стабільну роботу банківського сектору.

21 жовтня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко під час «круглого столу» з представниками економічної еліти країни заявила, що Україна закінчила переговори з Міжнародним валютним фондом, і кошти від цієї організації можуть надійти вже наступного тижня.

За її словами, щоб отримати фінансову допомогу, потрібно прийняти узгоджений з усіма міжнародними фінансовими інститутами пакет змін до законів економічного характеру.

XS
SM
MD
LG