Доступність посилання

ТОП новини

Оператор «Фаїни» хоче визволити тільки екіпаж і судно – пірати


Українська компанія «Томекс Тім», яка керує діяльністю викраденого біля Сомалі судна, не має наміру домовлятися і про вантаж озброєнь на борту «Фаїни», заявив речник викрадачів.

Як сказав Суґуле Алі в понеділок агентству «Асошієйтед Прес», пірати ще в п’ятницю отримали факс від представника компанії про те, що уряд Кенії, якій належить зброя, відмовився платити викуп, а «Томекс Тім» готовий домовлятися про викуп тільки за екіпаж і судно.

Відтак представник компанії Віктор Муренко в листі до викрадачів заявив, що вони можуть на власний розсуд втопити чи інакше знищити зброю.

У Кенії міністр закордонних справ Мосес Ветанґ’ула підтвердив, що його уряд не збирається платити викуп.

Судно «Фаїна» з екіпажем із 17 громадян України, 3 громадян Росії (один із них помер) і 1 мешканця Латвії без громадянства і вантажем із 33 танків Т-72, 6 ракетних систем залпового вогню, 6 зенітних установок, 150 гранатометів і майже 14 тисяч 125-міліметрових артилерійських снарядів пірати викрали біля берегів Сомалі понад місяць тому, 25 вересня.

За офіційними даними, цю зброю закупила в України Кенія.

Пірати вимагають за звільнення екіпажу й судна викуп, суму якого, за різними даними, називають від 8 до 20 мільйонів доларів.

Захоплене судно перебуває біля узбережжя центральної частини Сомалі під наглядом кількох американських військових кораблів, які мають не допустити можливого вивантаження зброї на берег.
XS
SM
MD
LG