Доступність посилання

ТОП новини

«Пірати відпустять моряків після сплати викупу» – Ніна Карпачова


 Ніна Карпачова
Ніна Карпачова

Гість Вечірньої Свободи: Ніна Карпачова, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, заслужений юрист України

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: Топ тема останніх місяців – судно «Фаїна» та його український екіпаж. Їх утримують у заручниках сомалійські пірати.
І ось новина сьогоднішнього дня: повідомляють, що пірати погрожують убити екіпаж за добу, якщо не буде сплачений викуп — 8 мільйонів доларів.
Пані Карпачова, якою є Ваша роль у ситуації довкола «Фаїни»?
Ніна Карпачова: Як і довкола судна «Леман Тімбер», як і довкола, на жаль, багатьох суден, де перебувають українські екіпажі, на превеликий жаль, уже не під українським прапором, мені доводиться після звернення до мене родичів згорьованих: матерів, дружин, дітей підключатися і допомагати у звільнені українських моряків, які перебувають за межами України.
Після того, як було розвалено український флот, сьогодні близько 100 тисяч українських моряків поневіряються під чужими прапорами.
А фактично після того, як було розвалено український флот, сьогодні близько 100 тисяч українських моряків поневіряються під чужими прапорами.
Так само сталося і з судном «Фаїна».
Можу сказати, що я була змушена після того, як до мене через тиждень після захоплення звернулися згорьовані родини моряків, прибули до Києва... Ніхто з ними тоді не зустрічався, вони не мали інформації, навіть не було відомо, хто є судновласником, тому ми почали розшуки з моєю командою, хто ж є дійсно судновласником, який відправив у такий небезпечний рейс з таким небезпечним на борту вантажем інтернаціональний екіпаж — 17 українців, 3 росіян і представника Латвії.
Судновласником є в минулому громадянин України Вадим Альперєв, який зарає є громадянином Ізраїлю, він одесит. Він мав би зразу відгукнутися на цей материнський біль. Проте він мовчав.
Коли ми з’ясували, що судновласником є в минулому громадянин України Вадим Альперін, який зарає є громадянином Ізраїлю, він одесит. Я розумію, що він серцем має відчувати це не просто як судновласник, а як людина, яка пов’язана корінням з українською землею, з українською культурою, з українськими родинами, він мав би зразу відгукнутися на цей материнський біль. Проте він мовчав.
Тому на прес-конференції я була змушена спільно з родинами звернутися до судновласника і попросити його, зрештою, відреагувати на перебування нашого екіпажу в піратському полоні.
Зрозуміло. Але дивіться, яка є реакція сьогоднішнього дня.
Представники судновласника не дуже вітають спілкування з журналістами і звинувачують їх у непрофесійності, навіть у сприянні піратам, тобто, нібито журналісти грають на руку піратам.
Але була заява, що неузгоджені спроби почати свої власні переговори з піратами, Ваша спроба, нібито ускладнює ситуацію довкола «Фаїни». І про це заявляє керівництво одеської компанії «Томекс тім».
– Я можу Вам сказати, що жодного аргументу, який підтвердив би таку заяву, яку в принципі зробив, за інформацією ЗМІ, я не чула це від судновласника особисто, але, принаймні, ця заява не має аргументації. Це означає тільки про безпорадність певних структур судновласника, які займаються переговорним процесом з піратами.
Держава Україна робить все зараз для того, щоб підтримати наших громадян, які потрапили в піратський полон, проте ми не можемо займатися замість судновласника питанням з’ясування викупу. Це виключно сфера відповідальності судновласника, який відправив екіпаж у такий небезпечний рейс.
Можу сказати, що держава Україна робить все зараз для того, щоб підтримати наших громадян, які потрапили в піратський полон, проте ми не можемо займатися замість судновласника питанням з’ясування викупу. Це виключно сфера відповідальності судновласника, який відправив екіпаж у такий небезпечний рейс.
Проте процес цей затягнувся, на жаль. З різних обставин. На мою думку, в першу чергу і через те, що судновласник занадто пізно відреагував на цей піратський полон. Це по-перше. По-друге, що пірати, які захопили судно «Фаїна», це зовсім молоді люди, наймолодшому з піратів 14 років.
Це молодь, яка не знає, вже фактично друге покоління зростає в Сомалі, яке ніколи не ходило до школи, яке вміє тільки одне – тримати автомати або гранатомети у руках.
Вони постійно вживають наркотичну траву. Тому, коли їм телефонують — або представники ЗМІ, або хтось намагається добитися до них, то хтось із піратів бере трубку і веде з ними абсолютно непрофесійні і абсолютно безвідповідальні якісь там перемовини, виключно телефонні. Будь-яку інформацію можна отримати через такий несерйозний зв'язок, безвідповідальний.
Тому можу сказати, що я провела за підтримки кенійської сторони одні телефонні перемови з екіпажем, з трьома представниками трьох країн, які перебувають на борту: України, Росії і Латвії, то можу сказати, що ситуація на судні є надзвичайно напруженою.
Але вдалося деякі питання вирішити. Якщо вам буде цікаво, можемо дати вам такий коментар.
З піратами жодних перемов ніхто з офіційних посадовців України ніколи не вів: ані по «Леман Тімбер», ані по «Фаїні», ані по «Panagia», яка була захоплена в 2005 році.
Проте можу сказати, з піратами перемов ніхто з офіційних посадовців України ніколи не вів: ані по «Леман Тімбер», ані по «Фаїні», ані по «Panagia», яка була захоплена в 2005 році. Це якась вигадка, це якась неправда зухвала.
Але мені здається, що це якась така, знаєте, інсинуація, в якійсь хтось був зацікавлений. Для чого? Я думаю, з часом все буде з’ясовано. Зараз головне – це життя нашого екіпажу і повернення його до рідних домівок.
Я думаю, що давайте ще почекаємо, рано ще розставляти всі акценти. Але головне – це те, що ми всі маємо бути свідомі того, що ми маємо морально підтримувати наш екіпаж, щоб вони відчували цю підтримку, щоб вони відчували, що вони не кинуті там у піратському полоні.
Я їм якраз і передала цю позицію і української сторони, і безпосередньо їхніх родин, які чекають на них. Вони знають про те, що триває переговорний процес, але він йде на різних рівнях.
МЗС України, до речі, спільно зі мною в Кенії долучалося до моїх перемов. Всі перемови торкалися виключно звільнення екіпажу без будь-яких обтяжуючих обставин.
Питання викупу, я кажу знов, - це сфера відповідальності судновласника і тієї посередницької компанії, яку він безпосередньо найняв для цього процесу. В їхні переговори ніхто жодним чином не втручався.
Я, до речі, прочитала і прес-реліз судновласника, котрий він розмістив через московську інформаційну компанію, яка називається «Морской бюлетень». Так ось, він там повідомляє, що вже знайшов «пріємлємую суму» для викупу і «тому зараз необхідно предметно обговорювати вже умови і механізми їх передачі та звільнення екіпажу і судна».
Якщо дійсно вже переговори в стадії ф механізмів, то можна тільки привітати і тоді будемо чекати на якнайшвидше звільнення нашого екіпажу.
Пані Карпачова, з ким із державних органів Ви координуєте свої дії? Можливо, з Верховною Радою, там з її Головою, оскільки Ви – Уповноважений Верховної Ради з прав людини?
– Я по посаді називаюся «Уповноважений Верховної Ради України з прав людини». Це означає, що Верховна Рада ухвалює рішення щодо обрання омбудсмена України на цю посаду. Проте, за Конституцією і за спеціальним законом, Уповноважений з прав людини є незалежною посадовою особою, в тому числі і від Верховної Ради, яка його в таємному режимі обирає.
Я координую свої дії безумовно. У першу чергу координую їх з МЗС України. Ми постійно співпрацюємо з перших днів. І безпосередньо міністр закордонних справ Володимир Огризко зі мною мав таку зустріч, ми зустрічалися в офісі омбудсмана України буквально в той самий день, коли до мене приїхали на сьомий день піратського полону родини моряків.
Я координую свої дії з РНБО. Там Степан Богданович Гавриш дуже активно веде всі переговори, які він може вести на своєму рівні.
І я так само координую свої дії з представником Секретаріату Президента, якому безпосередньо Віктор Ющенко доручив всі ці перемови. Мова йде про Андрія Гончарука, людину, яка професійна і патріотично налаштована. Ми всі ці дії узгоджуємо.
Крім того, в МЗС я узгоджую наші спільні дії, зі мною так само узгоджують, із заступником міністра Олександром Купчишиним, який має доручення від міністра закордонних справ.
Але мушу Вам сказати, крім всього є та команда людей, яка залишається, як то кажуть, невидимою.
Тому я хотіла, просто користуючись можливістю, подякувати, адже я бачила і спільно з ними співпрацювала, і в Україні співпрацюю, і в Кенії, і я хочу сказати, що прийде час, і ми зможемо назвати інших людей, які сьогодні роблять все необхідне, щоб дійсно зробити безпечним звільнення екіпажу судна «Фаїна»…
Тому ми зараз хочемо сказати всьому світу: Україна не кидає своїх громадян, Україна робить все, щоб не тільки допомогти їх вирвати з піратського полону, яким є сьогодні морське піратство і морський тероризм, і це є глобальна світова проблема, але і захищає своїх громадян до останнього, захищає їхні права на отримання в тому числі і відшкодування цієї шкоди…
– Пані Карпачова, а які гарантії, що по сплаті викупу екіпаж відпустять пірати?

– Жодного випадку, коли вони отримували гроші і гроші були не фальшивими, вони роблять ці кроки.
Пані Карпачова, а які гарантії, що по сплаті викупу екіпаж відпустять пірати?
Можу сказати, що жодного випадку, коли вони отримували гроші і гроші були не фальшивими, вони роблять ці кроки, вони перераховують дуже ретельно, як мені розповідали наші хлопці, які були на «Леман Тімбер», яких я забирала після того, як вони були звільнені з полону, вони десь добу дуже уважно їх рахують, потім розподіл грошей, навіть списки вивішують на судні, хто скільки отримав, як мені розповідали, а потім покидають судно.
Але у випадку з «Фаїною» треба буде обов’язково подбати про безпеку судна, яке вони будуть звільняти, адже вантаж є небезпечним для життя екіпажу, який вони будуть залишати.
Тому питання для відповідних структур є, які мають подбати про безпечний відхід екіпажу, який буде звільнений з піратського полону, щоб не було нічого залишено на судні, що може потім привести до його загибелі, після отримання піратами викупу…

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

XS
SM
MD
LG