Доступність посилання

ТОП новини

Президентська антикриза: «Регіони» — проти, БЮТ — за, НУНС подумає


Фракція Партії регіонів не підтримуватиме президентський законопроект про заходи щодо мінімізації негативних наслідків фінансової кризи.

Як заявив регіонал Микола Азаров, «законопроект готувався горе-теоретиками», у документі «є багато ляпсусів, які свідчать про те, що законопроект створювався поспіхом і його реальне застосування буде неможливе».

На думку Азарова, документ унеможливлює швидке реагування на можливі наслідки світової фінансової кризи на економіку України. А держава не має у своєму розпорядженні реальних коштів від приватизації для того, щоб створити стабілізаційний фонд, передбачений у законопроекті.

Водночас БЮТ заявляє, що готовий голосувати за антикризовий президентський законопроект.

За словами лідера фракції блоку Івана Кириленка, бютівці блокуватимуть роботу Верховної Ради, якщо цей документ не розглядатимуть першим. Проте, якщо першим на голосування поставлять питання про фінансування виборів, то трибуна буде заблокована, наголосив Іван Кириленко.

Фракція ж НУНС визначатиметься з підтримкою антикризового законопроекту, поданого Президентом, на засіданні фракції.

При цьому лідер «Нашої України – Народної самооборони» В’ячеслав Кириленко зазначив, що за результатами попереднього ознайомлення із цим документом він заслуговує на підтримку.

Різні думки про спільний проект

Поданий від імені Президента законопроект про мінімізацію впливу світової фінансової кризи на українську економіку, в якому зведено низку положень проектів, поданих різними політичними силами, Верховна Рада має розглянути сьогодні на вечірньому засіданні.

Оголошуючи закритим ранкове засідання, яке фактично так і не запрацювало посеред блокування БЮТ, Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк запропонував, щоб на голосування на вечірньому засіданні був винесений єдиний законопроект про мінімізацію впливу світової фінансової кризи на економіку України, внесений Президентом Віктором Ющенком.

За словами Яценюка, «вчора до 5-ї ранку» депутати працювали над законопроектом, який стосується подолання економічної кризи.

«Для того, щоб не було претензій на авторство цього законопроекту, і з огляду на те, що адміністрація Президента взяла дуже активну участь у розробці цього законопроекту, було прийняте рішення, що даний законопроект буде внесений як єдиний за підписом Президента України і визначений ним як невідкладний», – зазначив спікер і наголосив, що до цього законопроекту ввійшли «пропозиції практично всіх фракцій парламенту».

Напередодні в парламенті були зареєстровані шість проектів законодавчих актів, які стосуються антикризових заходів. Як казав Яценюк, урядовий законопроект не мав вотуму довіри і відповідної підтримки, та й інші п’ять законопроектів не мали підтримки необхідної кількості депутатів.

Парламентський блок Юлії Тимошенко

Водночас депутати від фракції БЮТ продовжували блокувати трибуну й президію Верховної Ради.

Близько 30 бютівців іще зранку розташувалися навколо трибуни й перекрили підхід до неї. Ще 15 зайшли в президію, але Яценюк і його заступники встигли перед цим зайти туди, щоб оголосити про відкриття ранкового засідання і відразу ж про перерву.

БЮТ блокував роботу парламенту і минулого пленарного тижня, через що парламент не зміг ухвалити за цей час жодного рішення.

Бютівці вимагають першочергового розгляду в парламенті заходів для мінімізації впливу світової фінансової кризи на економіку України, а не фінансування дострокових виборів, які вони прагнуть зірвати.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG