Доступність посилання

ТОП новини

Отримання Україною кредиту від МВФ під загрозою зриву (світова преса)


Прага – Світова преса інформує про можливості України в отриманні 16-мільярдного кредиту від Міжнародного валютного фонду, що може порятувати її економіку, якa, на думку міжнародних експертів, стоїть «на грані краху». Чимало спостерігачів висловлюють сумніви з приводу того, чи виконає Київ умови МВФ для надання згаданого кредиту. Деякі європейські політики знову нагадують, що вони побоюються ескалації напруженості в Україні і небезпеки конфлікту в Криму.

Американська «Вашингтон Пост» вважає, що тим часом «не зрозуміло, чи домовляться ворогуючі політичні сили в Києві про зміни в законодавстві, щоб отримати кредит МВФ на суму 16 з половиною мільярдів доларів». Газета також наводить думки експертів про те, що всі політичні діячі в Україні мало розходяться у розумінні економічної ситуації в державі, але дуже різко розділені за політичними настроями. Головною проблемою, на думку «Вашингтон Пост», є те, що у Верховній Раді важко досягти консенсусу з приводу черговості голосування проектів законів антикризового характеру і законодавчих змін щодо позачергових парламентських виборів.

Лондонська «Ґардіан» ще категоричніша щодо ситуації в Україні. Газета вважає, що Україна, як і низка інших східноєвропейських країн, опинилася на межі економічного краху. Газета вказує на те, що «поки політики в Києві ворогують між собою, їхня національна валюта впала на 20 відсотків, фондовий ринок упав на 80 відсотків, а Центробанк виділяє залишки своїх резервів на захист національної валюти». «Ґардіан» також висловлює міркування, що «протистояння між Президентом і Прем’єр-міністром України загрожує зривом угоди про надання термінового грошового кредиту колишній комуністичній країні, яка потрапила в скрутну ситуацію». Окрім того, британська газета називає заходи української влади щодо порятунку банківського сектору «досить спірними».

Російська газета «Комерсант» оприлюднила інтерв'ю з міністром закордонних справ Франції Бернаром Кушнером, який знову заявив про своє занепокоєння тим, що наступним після Грузії для Росії може бути український Крим, де, на думку Кушнера, може спалахнути нова війна. «Така небезпека існує», – сказав головний французький дипломат. Він не виключив, що Росія може скористатися світовою фінансовою кризою і своєю безкарністю після вторгнення в Грузію.

Канадська «Ґлоб енд Мейл» закликає Європейський Союз виступити єдиним фронтом проти агресивної зовнішньої політики Росії, яка загрожує і членам ЄС (Польща та Естонія), і Україні, «з якою у Брюсселя партнерські стосунки». Канадська газета наголошує, що «російська агресія у будь-якому з цих напрямків створить серйозну кризу для ЄС».

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG