Доступність посилання

ТОП новини

Іноземним екскурсоводам – зась до Львова


Біля історичного музею у Львові
Біля історичного музею у Львові

Львів – Від сьогодні у Львові можуть проводити екскурсію лише ті особи, які мають на це відповідний дозвіл місцевої влади. Скільки людей у Львові заробляють у ролі екскурсоводів, не знає ніхто.

Донині екскурсії у Львові проводили усі, хто знаходив клієнтів. Година екскурсії Львовом коштує від 20 до 100 гривень. Польські туристи взагалі приїжджають зі своїми гідами.

Після Києва Львів став другим українським містом, де мерія оголосила війну нелегальним екскурсоводам. Згідно з рішенням міськради, особа, яка проводить екскурсії, зобов’язана мати дозвіл. Отримати спеціальне посвідчення можуть ті екскурсоводи, які мають дозвіл Акредитаційної комісії Львівської обладміністрації і свідоцтво про державну реєстрацію суб’єктами підприємницької діяльності. Іноземні екскурсоводи не мають права проводити «екскурсійну діяльність» у Львові. Якщо вони порушуватимуть положення, то мерія інформуватиме про це владу їхніх держав. Посвідчення щодо права проводити екскурсії у Львові міськрада видаватиме безкоштовно, а муніципальна дружина контролюватиме, тобто перевірятиме документи.

Якщо тричі буде зафіксовано, що людина порушила положення мерії, то на неї складуть акт про порушення правил проведення екскурсій і відділ туризму направить заяву в правоохоронні і податкові органи. Керівник відділу туризму Божена Пеленська зазначає: «Ми не маємо права оштрафувати, це не наші повноваження, але покарання визначатимуть податкові та правоохоронні органи. Щодо іноземців, то думаю, ...консульські установи реагуватимуть на наші повідомлення».

Львовом цікавляться як європейці, так і росіяни

Петро Радковець - екскурсовод під №1
Відомий у Львові екскурсовод Петро Радковець отримав спеціальне посвідчення мерії на право проводити екскурсії під номером 1. Він втішений тим, що врешті міська влада наведе лад на екскурсійному ринку, як це існує в цілому світі. Адже екскурсії мають бути якісними, з поданням правдивих історичних фактів. «Це нормальна практика, і Львів від цього лише виграє», – каже він.

За словами Петра Радковця, нині 50% туристів приїжджають у Львів із України і 50% із Європи, США, Канади, а також російських міст Москви та Санкт-Петербурга. Цікаво, як розповів Петро Радковець, що росіяни дуже прихильно ставляться до української мови, зацікавлені історією і розуміють, що до них тут гарно ставляться.

Наступного року у Львові запрацює Туристичний інформаційний центр завдяки гранту Євросоюзу, який становить 760 тисяч євро. Тут туристи безкоштовно отримуватимуть усю інформацію щодо їхнього перебування у місті, а ще вказівники назв вулиць міста і пам’яток архітектури будуть написані латинськими літерами.

(Львів – Київ – Прага)


  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG