Доступність посилання

ТОП новини

США напередодні президентських виборів


Сенатор Барак Обома – кандидат від Демократичної партії та сенатор Джон МакКейн – кандидат республіканців.
Сенатор Барак Обома – кандидат від Демократичної партії та сенатор Джон МакКейн – кандидат республіканців.

Нью-Йорк – Менше тижня лишається до президентських виборів у Сполучених Штатах. На Білий дім претендують сенатор Барак Обама, кандидат від Демократичної партії, та сенатор Джон МакКейн, кандидат республіканців. Як виглядає співвідношення сил перед виходом на фінішну пряму?

Опитування потенційних виборців в останні тижні перед виборами проводяться щодня. Напруження боротьби відчувається мало не фізично. Обидва кандидати буквально мешкають на колесах і на крилах, зафрахтовані авіалайнери дають їм змогу протягом дня виступати у декількох містах.

Сенатор Обама виступав у вівторок у Честері, штат Пенсильванія і у двох містах Вірджинії, Гаррісбурзі та Норфолку. Сенатор Джозеф Байден, напарник Обами, віцепрезидентський кандидат демократів, промовляв на мітингах у двох містах штату Флорида.

Кандидат від Республіканської партії сенатор Джон МакКейн був у Пенсильванії у містах Герші, і Квейкертаун та у Північній Кароліні, місто Файєтвілл, а Сара Пейлін, губерантор Аляски, республіканський кандидат на віце-президента, встигла протягом дня виступити аж у чотирьох містах Пенсильванії.

І ось що показує опитування, проведене упродовж останніх трьох днів британською інформаційною агенцією Reuters спільно з мережею громадського телебачення C-Span та соціологічним фондом Джона Зогбі. З-поміж потенційних виборців Обама випереджає МакКейна на 4 відсотки. Перед тим випереджав на 5. Підтримка республіканського кандидата посилилася серед білих чоловіків. Обама зміцнив свої позиції серед католиків та іспаномовних, так званих латинос. Плюс є ще два кандидати, незалежні, Ралф Нейдер і Боб Барр. Вважають, що вони можуть відібрати в Обами ще пару відсотків голосів.

Американські виборці розділилися майже рівно на дві половини

Востаннє подібне ми бачили 2000-го року, коли Джордж Буш-молодший, тоді – президентський кандидат республіканців, переміг з мінімальною перевагою демократичного кандидата Альберта Ґора, колишнього віце-президента. Одначе, на думку багатьох оглядачів, нинішня незначна перевага Обами не віддзеркалює справжнього масштабу незадоволення американців існуючим станом речей – непопулярною війною, фінансовою кризою. Звинувачують вони правлячу партію, республіканську, з адміністрацією президента Буша.

Республіканці виправдуються, мовляв, у Конгресі демократів більшість, а Білий дім не може нічого робити без згоди законодавчих зборів. Так чи інакше, МакКейн спромігся значною мірою скоротити відстань від лідера. Він цитує висловлювання Обами щодо «перерозподілу багатства» і стверджує, що це соціалістичне гасло, що Обама обстоює збільшення податків для заможних американців на користь бідних. Сенатор МакКейн каже: «(Обама) хоче бути головнокомандувачем перерозподілу багатства, а я хочу бути головнокомандувачем збройних сил під час війни».

Кому нададуть перевагу виборці, побачимо за кілька днів.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)
XS
SM
MD
LG