Доступність посилання

ТОП новини

Хто кращий для України – Обама чи МакКейн?


Прага – Хоча кандидати на головну посаду у Сполучених Штатах ламають списи з багатьох ключових питань, вони обоє говорять про підтримку незалежності України та її інтеграції до євроатлантичних структур. Разом з тим деякі українські експерти-міжнародники кажуть Радіо Свобода, що певна різниця від того, хто стане господарем Білого Дому для України таки буде. І тут оглядачі радять звернути увагу не тільки на те як Барак Обама і Джон МакКейн говорять про Україну, але як вони хочуть будувати відносини з Росією.

Професор політології Києво-Могилянської Академії Олексій Гарань очікує, що в разі якщо президентом США стане Джон МакКейн, то він буде жорсткіше ставитися до Росії. Він не буде озиратися на Москву і тому активніше просуватиме Україну до Заходу. А через те, що інший кандидат на Білий Дім, демократ Барак Обама не має такого міжнародного досвіду як МакКейн, то в Росії може виникнути спокуса випробувати його на міцність.

«Можливе жорстке протистояння, яке припаде на перші місяці президентства Обами. І в цьому контексті порівнюють ситуацію із Джоном Кеннеді. Коли він був обраний, то Радянський Союз тоді фактично спровокував міжнародну кризу, щоб випробувати Кеннеді», – згадує Олексій Гарань.

Відомий український дипломат і письменник, колишній посол України у Вашингтоні Юрій Щербак також очікує, що господар Білого Дому-демократ буде проводити м’якшу політику щодо Росії, а це віддзеркалиться й на Україні. Щербак дійшов такого висновку після участі у міжнародній конференції в американській столиці, де спілкувався із зовнішньополітичними радниками обох кандидатів на Білий Дім.

«У мене склалося враження, що Обама буде проводити традиційну політику демократів, тобто Росія перша, тому що Росія дійсно відіграє величезну роль у зовнішній політиці Сполучених Штатів. Тому я думаю, що перспективи наші під час урядування Обами будуть доволі складні і можуть бути різні ситуації. Невідомо, наскільки Обама буде готовий захищати суверенітет України», – зазначив Юрій Щербак.

Наразі ж і Обама, і МакКейн на словах виступають на підтримку територіальної цілісності України. Обидва хочуть бачити Україну в НАТО, а перед тим долучити державу до Плану дій щодо членства в Альянсі.

«Ми розраховуємо на те, що Америка вплине на інші країни щодо ПДЧ для України»


Голова закордонного комітету Верховної Ради, перший посол України у Вашингтоні, а нині бютівець Олег Білорус вважає, що для України не має значення, хто прийде до влади у Вашингтоні, тому що обидва кандидати, на його думку, усвідомлюють значення України для європейської безпеки. Разом з тим Олег Білорус сподівається, що новий керманич Америки зможе загітувати за зближення України з НАТО скептиків у Європі.

«Ми розраховуємо на те, що Америка як надпотужна світова сила, лідер світовий, вплине на інші країни, в тому числі і ті, які утримувалися від рішення щодо надання Україні ПДЧ. Україна підтримується Америкою, але є ще Німеччина та деякі інші країни, які вагаються. Думаю, що питання ПДЧ у грудні буде вирішуватися по-новому. Після Бухаресту немає іншого виходу, як приєднати Україну до Програми ПДЧ», – сказав Олег Білорус у розмові з Радіо Свобода.

Але інші оглядачі переконані, що Україна не зможе наблизитися до Альянсу доти, доки не наведе ладу в себе вдома. Запеклий критик Вашингтона, член комуністичної фракції Верховної Ради Олександр Голуб вважає, що новий американський керівник, хто б це не був, протягнути Україну в НАТО не зможе.

«Це традиційна риторика американської адміністрації, незалежно від того демократи чи республіканці керують цими процесами. Але я думаю, все ж таки, це питання буде вирішуватися в Україні – наскільки Україна хотіла б і буде готова до НАТО», – зауважив Олександр Голуб.

Він передбачає, що Україна не зможе стати пріоритетом ні для якої адміністрації у Вашингтоні, бо новому керівництву Сполучених Штатів, в першу чергу, доведеться займатися подоланням світових фінансових проблем.

Якість співпраці Києва і Вашингтона залежатиме передовсім від України, переконаний дипломат Юрій Щербак. «Думаю, що кожен із новообраних президентів буде продовжувати лінію на зміцнення стратегічного партнерства з Україною, але за однієї важливої умови: якщо українське керівництво буде говорити одним голосом зі США. Те, чого зараз ми не маємо і уявити в найближчому майбутньому не можемо», – каже він. За словами Юрія Щербака, незалежно від того, хто стане президентом США, нині справа вся в Україні, де посилюється хаос і поглиблюється політична криза.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

XS
SM
MD
LG