Доступність посилання

ТОП новини

Президентський антикризовий законопроект проголосовано. Чи зупинить це кризу в Україні?


Гості Вечірньої Свободи: Володимир Лановий - екс-міністр економіки, доктор економічних наук, голова спостережної ради Української державної інноваційної компанії та Олександр Жолудь - економіст, експерт міжнародного центру перспективних досліджень.

(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)

Роман Скрипін: Новина дня – успішне голосування ВР за антикризовий законопроект, який фігурує як президентський.
Насправді ж питання – у кредиті від МВФ. Навіщо ці гроші Україні? Які зобов’язання потрібно взяти на себе?
Тепер на перешкоді стало питання позачергових парламентських виборів. Сьогодні вже під вечір була катавасія в парламенті, коли БЮТ перешкоджав голосувати.
Відповідно цей законопроект про виділення коштів на дострокові вибори не набрав необхідної кількості голосів. Лише 222 голоси. При чому голосували «за» Партія регіонів і частково блок НУНС, десь половина від кількості депутатів. І питання, очевидно, знову політизується.
Проте з нашими гостями спробуємо з’ясувати, для чого Україні гроші від МВФ? Суперечка в парламенті точилася величезна. Одні депутати переконували, що гроші брати не треба. Інші ж переконували в тому, що без цих грошей Україна пропаде.
У тому числі свою думку сьогодні висловив голова НБУ про те, що Україні загрожує дефолт у тому випадку, якщо вона не візьме гроші, згадані 16 з гаком мільярдів доларів позики, у МВФ під 4% річних. Я боюся помилитися, на скільки років, але це точно довготривалий кредит.
Панове, з кожним днем економічні новини страшніші і страшніші насправді. Все, що відбувається, нагадує початок паніки.
Або початок, або розпал, то мені важко сказати. Біля обмінників стоять черги, біля банкоматів «Промінвестбанку» на сході. Зокрема, в Харкові, я бачив, стоять черги.
Як жити далі? Питання для людей.
Навіщо Україні гроші МВФ? Чи потрібні вони?
Олександр Жолудь: Україна була винна зовнішнім кредиторам трішки більше 100 мільярдів доларів. При тому з цих 100 мільярдів державних коштів там трішки менше 15 мільярдів боргу, в той час в резерві в нас понад 30 мільярдів. Тобто, з державою саме проблем немає. І цим дуже сильно відрізняється ця криза від кризи 1998 року, що дефолту держави не має бути.
Олександр Жолудь
Олександр Жолудь:
Вони, безумовно, потрібні. Потрібні вони не державі в першу чергу, а приватному сектору, бо якщо ми подивимося, наприклад, на дані за перше півріччя цього року, то Україна була винна зовнішнім кредиторам трішки більше 100 мільярдів доларів. При тому з цих 100 мільярдів державних коштів там трішки менше 15 мільярдів боргу, в той час в резерві в нас понад 30 мільярдів.
Тобто, з державою саме проблем немає. І цим дуже сильно відрізняється ця криза від кризи 1998 року, що дефолту держави не має бути.
Роман Скрипін: Чекайте, сьогодні Стельмах сказав про дефолт держави. Я перепрошую, не про дефолт певних приватних компаній, які набрали кредитів, як собака бліх.
Олександр Жолудь: Він мав на увазі, скоріш за все, те, що якщо ми зараз не будемо допомагати приватному сектору, який дійсно, можливо, занадто ризиковано йшов на набирання цих кредитів на зовнішніх ринках, насправді ж постраждають зовсім не стільки володарі тих самих банків і підприємств, а постраждають пересічні українці, які мають у тих банках депозити чи працюють на тих підприємствах.
Бо в принципі наші олігархи, можливо, не куплять собі додаткове авто щомісяця, а будуть купувати його раз на два місяці, але вони все ж таки виживуть. А якраз з простими громадянами і є проблема. У цьому сенсі це а-ля «моральний дефолт», який може пережити Україна через значне, наприклад, зростання безробіття.
Роман Скрипін: Ви хіба не перебільшуєте можливості українських олігархів – щомісяця нове авто? Хто?
Олександр Жолудь: Враховуючи ті числа, які називалися щодо доходів олігархів, і, наприклад, те, що за останні місяці вони вже втратили 36 мільярдів доларів, за деякими оцінками, то 36 мільярдів доларів, навіть якщо купувати найдорожчі авто, то це досить непогана кількість авто.
Роман Скрипін: Я не бачив жодного олігарха, який купує щомісяця нове авто. Це раз.
А по-друге, ці мільярди, про які Ви згадали, насправді вони досить умовні. Йдеться про активи…
Олександр Жолудь: Безумовно.
Роман Скрипін: Тобто, у скільки можна оцінити їхній статок у вигляді нерухомості, акцій заводів і так далі, вартість їхнього капіталу. Але це зовсім не значить, що в кожного в сейфі лежить по 36 мільярдів доларів.
Олександр Жолудь: Звичайно. Тобто, не було такого, щоб хтось скинув ці гроші, підпалив їх, і вони згоріли.
Роман Скрипін: Пане Лановий, навіщо Україні гроші МВФ? Чи потрібні ці гроші Україні дійсно, що так обстоюють прихильники ось цього закону, який сьогодні був проголосований парламентом у першому читанні?
Володимир Лановий: Залежно від того, як використовувати ці гроші. Тому що дійсно, коли тобі дають позичку, то ти можеш потрапити в боргову яму, а можеш вийти переможцем, збільшивши свої активи, як Ви кажете, обороти, прибутки.
Володимир Лановий: Це прогнозована ситуація, просто наше керівництво її не хотіло бачити, що у нас нестача валюти в середині країни через те, що торгівля у нас має серйозний дефіцит - імпорт зростає в 1,5 рази більш швидкими темпами, ніж експорт.
Так от, дійсно, ми відчуваємо сьогодні, і це прогнозована ситуація, просто наше керівництво її не хотіло бачити, що у нас нестача валюти всередині країни через те, що торгівля у нас має серйозний дефіцит - імпорт зростає в 1,5 раза більш швидкими темпами, ніж експорт. А останніми місяцями, у зв’язку з ситуацією на світових ринках, експорт взагалі почав фізично зменшуватися.
Натомість наше керівництво, яке, наприклад, у першій половині року провело операції по ревальвації курсу, підштовхнуло імпорт ще більше. Він зростає на 60% на початку року порівняно з минулим роком.
Звичайно, якщо немає, не надходить у країну валюта, а імпортери хочуть цю валюту купити, щоб ще більше завозити до нас товарів і послуг, у тому числі газ з Росії, наприклад, то попит на долари перевищує те, що поставляють експортери.
Роман Скрипін: У нас надлишок гривні зараз?
Володимир Лановий
Володимир Лановий:
Ні. Відносно надходження доларів в Україну і потреби в цих доларах, щоб завозити товар в Україну. Долари нам приносять експортери, а експорт зменшується. Імпортери беруть ці долари, купують за гривні і привозять нам товари і послуги.
Оцей розрив ненормальний. Він вийшов за можливі межі.
Володимир Лановий: Якщо не підтримати сьогодні ситуацію на цьому ринку додатковими доларами, продаючи їх, то курс буде падати.
Якщо не підтримати сьогодні ситуацію на цьому ринку додатковими доларами, продаючи їх, то курс буде падати. А девальвація – це фактично серйозний дефолт, тому що провалиться наше виробництво і споживання, яке не зможе купувати вже дорогі імпортні ресурси, сировину та й товари і послуги.
Тобто, ми всі тоді втрачаємо в рівні життя, а наші підприємства втратять у рівні свого виробництва і можливості обробити та купити необхідну сировину.
Роман Скрипін: На що хотілося б звернути увагу наших гостей? Пане Жолудь, Ви бачили цей закон, який сьогодні в першому читанні проголосували?
Олександр Жолудь: Так.
Роман Скрипін: Чому я зауважив про гроші МВФ? Я запитував, чи потрібні вони Україні, тому що в цьому законопроекті, проголосованому в першому читанні, нічого немає про гроші МВФ.
У першій же статті йдеться: «З метою забезпечення макроекономічної стабільності за рахунок надходжень від приватизації державного майна, перевиконання дохідної частини Державного бюджету України та розміщення державних цінних паперів, крім рефінансування державного боргу, створюється стабілізаційний фонд, кошти якого використовуються в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України».
Ось названі джерела для створення цього стабілізаційного фонду.
Одним із пунктів є здешевлення кредитування проектів малого та середнього бізнесу, зокрема таких, що впливають на підвищення рівня зайнятості населення.
Але там, у цьому законопроекті, нічого про конкретні речі стосовно малого та середнього бізнесу та зайнятості населення немає.
Дуже багато про сільське господарство написано, про те, що треба стимулювати або звільняти від податків такі дивні речі, які серед українців навряд чи користуються попитом, тобто «розведення та виловлення мушлів, устриць та ракоподібних, жаб, дикорослих водоростей».
Поясніть мені, яка мета цього законопроекту, ухваленого ВР? При чому тут кошти МВФ?
Олександр Жолудь: Основна мета цього законопроекту – це все-таки те, що щось робити треба. І для того, щоб щось робити, державі треба отримати кошти.
Олександр Жолудь:
Основна мета цього законопроекту – це все-таки те, що щось робити треба. І для того, щоб щось робити, державі треба отримати кошти.
Бо насправді, незважаючи на те, що основне тіло законопроекту, більшість сторінок, то це зміни до якраз законів, які обговорюють сільське господарство та його оподаткування, основні речі – це все ж таки те, що стосується створення стабілізаційного фонду, до якого в принципі досить дивні джерела надходжень прописані.
Бо якщо ми подивимося, єдине і актуальне джерело надходжень буде, то це якраз перевищення дохідної частини бюджету. Бо по приватизації у нас є провал. Причому провал такий, що ми навіть план приватизації, який у бюджеті записаний, не можемо виконати. Тим більш якісь додаткові фонди…
Роман Скрипін: Як можна проводити приватизацію, коли акції знецінені? Це називається «роздати задарма». Це не приватизація.
Олександр Жолудь: Безумовно. І в нас навіть коли була можливість продавати, коли все ж таки акції не були так знецінені, то не дуже продавали. А тепер ситуація набагато гірша, тому що до нас і іноземні гроші не із зацікавленістю прийдуть…
Роман Скрипін: Так а що ж за приватизація передбачена? За кошти приватизації. Ви говорите про непланові...
Я ще раз кажу, що в цьому законопроекті, який сьогодні голосувала ВР, ніде не йдеться про кошти МВФ як джерела надходжень…
(Скорочена версія. Повну версію «Вечірньої Свободи» слухайте в аудіозапису)
XS
SM
MD
LG