Доступність посилання

ТОП новини

Німецька автомобільна промисловість переживає скруту


Німеччина – Фінансова криза загрожує перетворитися на кризу економічну. Європейська автомобільна галузь вже відчула на собі її перші відголоски – попит на автомобілі різко впав. Це означає проблеми не тільки безпосередньо для виробників машин, але й автоматично для постачальників комплектуючих частин.

Якщо збирають менше автомобілів, то логічно менше потрібно й комплектуючих частин. За даними німецького телеканалу ZDF, цього року через спад попиту буде випущено на 45 тисяч менше «мерседесів», на 40 тисяч менше «опелів», на 25 тисяч менше BMW.

Таку ситуацію почали відчувати на собі також численні фірми, які спеціалізуються на постачанні комплектуючих частин. Компанія Bosch, наприклад, на тиждень відправила в примусову відпустку всіх своїх працівників.

«Зараз ми ведемо переговори з робітничими радами про можливість скорочення робочого часу. Якщо цього не вистачить, тоді доведеться запроваджувати неповний робочий день», – зазначив представник Bosch Андреас Кемпф.

Під загрозою десятки тисяч робочих місць

Експерти малюють песимістичні прогнози для близько 700 виробників комплектуючих частин у Німеччині, де зайнято 350 тисяч працівників. Дехто не виключає, що реальна загроза нависла над щонайменше 50 тисячами робочих місць. Якщо такий негативний сценарій виправдається і середній бізнес не матиме належної підтримки, криза може перекинутися й в Україну. У місті Стрию, наприклад, працює завод німецької компанії Leoni, яка також спеціалізується на постачанні комплектуючих для автомобілебудівників.

Ситуація в європейській автомобільній промисловості серйозно непокоїть і Брюссель. «Зараз ми маємо скорочення попиту. Це призводить до скорочення виробництва, що, в свою чергу, призводить до втрати робочих місць. Такою є ситуація. Нам потрібно зупинити такий розвиток, і єдина можливість, як це зробити, – спонукати людей до купівлі авт», – зауважив комісар ЄС з питань промисловості Ґюнтер Фергойґен.

У Німеччині зараз розмірковують над зниженням автомобільного податку на машини, котрі відповідають екологічним нормам. Можливо, це стане стимулом для споживачів, щоб вони більше купували автомобілі.

Кредити для середнього бізнесу

У Брюсселі опікуються безпосередньо фірмами-постачальниками. У Європейському інвестиційному банку вивчають можливість надання середнім підприємствам кредитів на вигідних умовах. Гроші мають бути інвестовані знову ж таки у розробку екологічно чистих технологій. Річ у тім, що фірми-постачальники, як правило, спочатку самі фінансують нові розробки, і лише коли налагоджується серійний випуск, вони повертають вкладені кошти.

Експерти наголошують, що і в умовах фінансової кризи банки повинні забезпечити фінансування інвестицій, щоб виробники комплектуючих частин зберегли свою конкурентоздатність у майбутньому.

(Німеччина – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG